Gymnasievalet

Nu är det snart dags att ansöka till gymnasiet för de flesta elever i åk.9. En del hade redan bestämt sig sedan länge och en del tvekar till sista ansökningsdag.

Beroende på var du bor varierar sista ansökningsdag något. De flesta söker på internet. Du får då ett lösenord och användarnamn hem i brevlådan och loggar in med det på den ansökningssidan ditt antagningskansli har. 

Om du vill ändra något i din ansökan finns chans till omval i april-maj.

Kika in på guide till att välja gymnasieprogram och skola om du är osäker på vad du ska välja. Du kan också läsa mer om gymnasieprogrammen för att få lite mer fakta.

Vad du behöver tänka på när du väljer skola är:
- Avståndet till hemmet, vill du pendla varje dag i tre år?
- Har skolan det du söker när det gäller utbildning t.ex. programfördjupning och profil?
- Har skolan kurator, studie- och yrkesvägledare och skolsköterska?
- Finns stöd att få om du skulle behöva mer hjälp med t.ex matematik eller om du har dyslexi?
- Kan du komma på praktik någon dag eller gå på Öppet hus för att se skolan och utbildningen lite bättre?

Något som kan vara bra att vara medveten om är om du söker yrkesprogram. Då blir du inte automatiskt behörig att söka till högskola längre. Det ska på de flesta gymnasieskolor med yrkesprogram gå att lägga till ämnen på yrkesprogrammen så att du får grundläggande behörighet till högskolan. Om du inte kan eller vill lägga till ämnen finns möjlighet att läsa in ämnen på komvux efter gymnasiet för att bli behörig till högskola.

Tanken är att du ska jobba efter yrkesprogrammen.
Däremot blir det ändrade regler fr.o.m. 2014 som ger dig möjlighet att läsa in högskolebehörighet på komvux om du gått yrkesprogram utan att behöva söka i urvalsgrupp II (kompletteringsgruppen) vilket kan underlätta att komma in på högskolan.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0