Industritekniska programmet ersätts

Det nuvarande industritekniska programmet på gymnasiet ska ersättas med ett teknikprogram.
 
Industritekniska programmet är ett yrkesprogram med endast krav på 8 godkända betyg medan teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program med krav på minsta 12 godkända betyg.
 
Jan Björklund, utbildningsminister har presenterat hur det nya programmet ska se ut. Det ska bli en ny inriktning på teknikprogrammet som även ska leda till en yrkesexamen.
På det nuvarande teknikprogrammet får eleven en högskoleförberedande examen.
 
Den nya utbildningen ska börja gälla från och med 2015.
 
Det är många som är positiva både från arbetsgivarsidan och facket IF Metall.
Åke Svensson, VD på Teknikföretagen och Anders Ferbe från IF Metall tror att det kan ge en höjning av kompetensnivån inom industrin.
 
Redan nu jobbar teknikcollege och industrigymnasier åt det hållet som den nya utbildningen kommer bli åt.
Källa: Dagens arbete
 
Kommentar:
Det blir svårare att komma in på den nya utbildningen som kräver fler godkända betyg. Samtidigt är det nog många som inte känner till det nuvarande industriprogrammet och som därför inte söker till det som blir mer medvetna om möjligheterna med den nya inriktningen. Teknikprogrammet är ett mer välkänt program.
 
Det kan dock avskräcka studietrötta elever som är rädda för att de inte klarar av så mycket pluggande som teknikprogrammet idag innebär.
Dessa elever kanske därför inte vågar eller kan välja till den nya inritkningen på teknikprogrammet.
 
Skolan och vi studie- och yrkesvägledare behöver därför bli insatta i vad den nya inriktningen innebär så att vi kan förmedla det.
 
//Lise-Lotte, syv , Dina Studier

RSS 2.0