Fler söker högskoleförberedande gymnasieprogram

Det är fler som söker till högskoleförberedande gymnasieprogram och färre som söker till yrkesprogram. Den här trenden började redan för två år sen, men till den preliminära antagningen till gymnasiet visar en förstudie gjord av Skolverket att det är en ännu större skillnad i år.


Skillnaden ser i stort sett lika ut ide sju kommuner förstudien är gjord i. Även i Norrland söker fler högskoleförberedande program.
Det är i första hand kommunala skolor som har deltagit i förstudien. Det kan vara en av orsakerna till varför det visar en större ökning. Friskolor har ofta yreksprogram. Det kan också handla om att eleverna inte automatiskt blir högskolebehöriga på yrkesprogrammen längre.

De högskoleförberedande programmen som är populärast är fortfarande Samhällvetenskapliga- och naturvetenskapliga programmet, men en uppstickare är det nya Ekonomiprogrammet som kommer trea.

Det återstår att se om det ser likadant ut efter omvalen.

Läs mer på skolverket

Lättare för ungdomar att få jobb

Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors spår en ljusare framtid för ungdomar som går ut gymnasiet i år än föregående år. För ungdomar med gymnasiekompetens har det blivit lättare att få jobb. Det bygger dock på att personen har slutfört gymnasiet. De som saknar gymnasiekompetens kommer fortfarande ha svårt att få jobb.

Speciellt inom handel, restaurang och inom byggbranschen finns jobben. Även inom transport ser det ljusare ut för busschaufförer och åkerier. Möjlighet finns även för de som har gått en mer allmänn utbildning menar Tord Strannefors där man kan utbilda sig inom företag för de som inte vill plugga vidare direkt.

En känd orsak till att det kommer bli fler jobb är stora pensionsavgångar och att företagen vill förnya sig.

Lättast är fortfarande att få jobb i storstadregionerna.
Källa:  www.e24.se

Söka jobb

Att söka jobb skulle kunna ses som en hel vetenskap. Det beror på vilken bransch, vilket yrke, jobb och vilken arbetsplats det är. Alla arbetsgivare har olika krav och önskemål om hur en anställd ska vara.
Ibland är det ett bemanningsföretag som hyr ut eller rekryterar personal till ett annat företag.

Det finns flera olika sätt att söka jobb på. Dels finns olika jobbsökarsidor bl.a jobsafari och jobrapido, men det finns många fler. De listar de enskilda jobbsökarsidorna där bl.a arbetsförmedlingen ingår. Du kan också ta med meritförteckning/CV och gå till olika arbetsgivare som du gärna skulle jobba hos och presentera dig för de. Släkt och vänner kan också känna någon som behöver anställa inom en rimlig framtid. Därför är det bra att tala om att du söker jobb för de du känner. Det finns också möjlighet att skicka in en spontanansökan till de arbetsgivare du skulle vilja jobba hos. Det innebär att de egentligen inte söker någon personal just då, men om du har rätt kompetens, kvalifikationer och personlighet kan det hända att de kontaktar dig om de behöver anställa.

Det finns många olika saker att tänka på när du söker jobb. Har du en utbildning vill du förmodligen helst jobba inom det du är utbildad för, men andra kriteterier kan också vara av vikt. T.ex.
 

  • hur långt är det till jobbet, kan du tänka dig att flytta om det behövs?

  • vilken lön vill arbetsgivaren betala?

  • hur ser arbetsplatsen/arbetsmiljön ut?

  • arbetstider


Det är oftast bättre att koncentrera sig på några få jobb som du verkligen vill ha istället för att skicka ut samma ansökan till massor av abetsgivare. Då finns det inte personlighet i ansökan vilket är viktigt för de flesta arbetsgivare.

När du ska skicka en ansökan behöver du både skicka med ett CV (en meritförteckning) och ett personligt brev.
En meritförteckning talar om vilka erfarenheter du har sedan tidigare av både jobb och annat t.ex. föreningsliv. Till det ska du också skriva ett personligt brev som beskriver vem du är som person och varför just du är lämplig för jobbet. Men tänk på att inte ta med alltför personliga saker utan håll dig till det som du tror arbetsgivaren har nytta av att veta om dig. Det är bra att sticka ut ur mängden genom att kanske göra ett besök på företaget, eller skriva ett snyggt handskrivet brev istället för alla de ansökningar som skickas per e-post. Men om det står att arbetsgivaren endast tar emot ansökningar via e-post ska det respketeras.
jobbkoll kan du se hur man skriver ett personligt brev, meritförteckning samt CV.


Sen anmälan till högskola

Fortfarande går det att lägga till en sen anmälan till många utbildningar på högskolan. Även fast sista ansökningsdag var 15 april är det många högskoleutbildningar som har lediga platser.

studera.nu kan du hitta utbildningar och lägga till de om de fortfarande har en "lägg till" knapp. Men ge inte upp även om de inte har det. Kanske utbildningen vill att du ska kontakta de för att få reda på lediga platser.

Du bör vara medveten om att en sen ansökan enast tas emot "i mån av tid" (studera.nu) vilket innebär att om det blir lediga platser så tilldelas de efter datumen sen anmälan har kommit in.

Du kan också lägga till utbildningar till den tidigare ansökan genom att göra en sen anmälan. Eller om du har blivit struken från en utbildning som har varit lägre rangordnade och du hellre vill gå den kan du återanmäla dig genom en sen anmälan.

Källa: studera.nu

RSS 2.0