Gymnasieprogram som med större chans till jobb

Enligt en undersökning gjord av Statistiska Centralbyrån är det stor chans till jobb efter gymnasiet om du har gått enregiprogrammet, fordons- och transportprogrammet eller bygg- och anläggningsprogrammet.
 
Det var 74% som fick jobb efter el- och energiprogrammet, 72% efter fordons- och transportprogrammet och 68% efter bygg- och anläggningsprogrammet.
 
Det är ju tanken bakom yrkesprogram att det ska vara lättare att få jobb efter och att kunna börja jobba direkt efter gymnasiet.
 
Tyvärr så leder inte alla yrkesprogram lika lätt till jobb. Om du går restaurang- och livsmedelsprogrammet eller barn- och fritidsprogrammet kan det vara lite svårare med jobb.
 
Av de högskoleförberedande programmen var det högst andel av de elever som gått naturvetenskapliga programmet som valde att studera vidare. Även teknikprogrammet och samhällsvetenskapliga programmet har många som studerar vidare.
 
Om man ser till män och kvinnor är det vanligare att män börjar jobba efter gymnasiet.
 
Källa: DN - Här är gymnasieprogrammen som ger jobb

Gymnasievalet

Nu är det dags för de flesta elever i årskurs 9 att välja till gymnasiet. Det är ett stort beslut som många elever uppfattar som livsavgörande och ibland har svårt att välja ibland så många utbildningar som finns.
 
Det kan vara bra att få prata med en studie- och yrkesvägledare på din skola om din situation. Där får du chans att komma fram till vad just du vill och vilka alternativ som finns och har sen lättare att själv fatta beslut om vilken utbildning som kan passa.
 
Det finns också möjlighet att ställa frågor av mer allmänn karaktär i tjänsten "Fråga syv".
 
Även om du skulle komma på när du har börjat gymnasiet att det kanske trots allt inte var rätt utbildning är det inte omöjligt att byta utbildning även om det är lättare för dig om du trivs på den utbildningen som du väljer från början. 
 
Prata gärna med andra om valet. Det är alltid bra att få andras synvinklar även om det är ditt val.
 
Du kan få lite mer hjälp i "Guide till att välja gymnasieprogram och skola".
 
Lycka till med ditt gymnasieval
 
//Lise-Lotte
Studie- och yrkesvägledare
Dina Studier

Högskoleprovet

Nu är det dags att göra högskoleprovet för dig som vill förbättra chansen att komma in på högskolan. Det ger dig en extra chans i urvalsgruppen för högskoleprovet.
Högskoleprovet finns chans att göra ett på hösten och ett på våren. Från och med i år kostar det 450 kronor.
 
Studeravidare.se finns möjlighet att göra gamla prov för att träna.
 
Sista anmälningsdag är 16 februari.
Anmälan högskoleprovet

RSS 2.0