Pojkar har sämre betyg än flickor

En granskning som SVT har gjort visar att flickorna ligger högre i betyg än pojkarna. Granskningen har pågått i tre år. Ungefär 10% högre betyg har flickorna.
En förklaring kan vara att pojkar är mer rädda för att misslyckas. Därför kanske de struntar i att ens försöka tror Susanna Damm, lärare på Kastanjeskolan i Tommelilla.

I vissa kommuner är skillnaden ännu större. I Tommelilla är skillnaden så stor som 22%. Flickorna har i genomsnitt 45 poäng högre meritvärde än pojkarna där. Det motsvarar en höjning i 9 ämnen från G till VG.

Skillnaden har legat rätt jämnt några år, men däremot kan det skilja på en skola från år till år.

Källa: SVT

Om du vill se hur en skola ligger till i betyg, andel behöriga lärare m.m gå in på SVT Pejl och leta upp den skola du vill kontrollera.

Praktik ska locka fler till ingenjörsyrken

Brist kommer snart att råda på ingenjörer i Sverige. 

För att få fler personer att vilja bli ingenjörer finns möjlighet till praktikplatser för elever som har gått Naturvetenkskapsprogrammet eller Teknikprogrammet på gymnasiet. Eleven behöver ha godkända betyg. Praktikplatserna kommer vara förlagda på teknikföretag. Praktiken kallas junior trainee och är fyra månader med betalning. Satsningen kallas Tekniksprånget och är ett samarbete mellan regeringen och näringslivet.

 

           - Ingenjör är ett framtidsyrke. För Sveriges konkurrenskraft är det avgörande att företag kan hitta spetskompetens i vårt land, säger utbildningsminister Jan Björklund.

 

Inför läsåret 2012-2013 beräknas 1000 platser att finnas, men man räknar med att antalet platser ska bli 5000/år fram till och med 2015.

Källa: Tekniksprånget


RSS 2.0