Byta gymnasieprogram

Nu när terminen har pågått ett tag kan det hända att du känner att du inte riktigt är på rätt plats eller gymnasieprogram trots att du har försökt att välja rätt.
Om du vill byta gymnasieprogram eller skola så behöver du först kolla om det finns platser lediga på det program och skola som du vill byta till.
Det kan du göra genom att kontakta skolan till exempel studie- och yrkesvägledaren. Du behöver även prata med studie- och yrkesvägledaren på den skola du ska byta ifrån.
 
Byta så tidigt som möjligt
Det bästa är att försöka byta program eller skola så tidigt in på terminen som möjligt. Det är svårare ju längre tiden går. Om du till exempel har gått en termin eller ett helt läsår kan det vara mycket svårare att byta. Om du efter ett år kommer på att du vill byta så pratar du med studie- och yrkesvägledaren som kan hjälpa dig att komma fram till vilket program som kan passa bättre och om programmet finns på din nuvarande gymnasieskola eller om du behöver byta skola.
Om du byter skola, men inte program kan det ändå vara så att på den nya skolan kanske de har läst kurser som du inte har läst än och det kan vara svårt att ta igen de då.
Det kan också vara svårt att byta mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program med tanke på att de skiljer så mycket åt.
Oavsett behöver du prata med studie- och yrkesvägledaren för att se vad det går att göra för dina önskemål och situation.
 
Byta för att du inte trivs
Om det är för att du av någon anledning inte trivs på din skola är det bra att kontakta kurator eller skolsköterska för att kunna komma tillrätta med problemen så att du i första hand kan gå kvar på samma skola.
Om det ändå är så att du vill byta efter att ha pratat med kurator eller skolsköterska behöver du kontakta studie- och yrkesvägledaren som kan hjälpa dig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0