Snart gymnasieval

Nu är det upploppet att söka till gymnasiet. Massor av ungdomar ska ansöka till gymnasiet i dagarna. Nervöst för många, en helt nu värld öppnar sig. På gymnasiet är det fler ämnen du är intresserad av och du tar ett steg till ut mot arbetslivet så småningom.
 
Med så många gymnasieprogram och inriktningar är det många gånger svårt att välja och tyvärr är det inte alltid det blir helt rätt.
Möjlighet finns först att i de flesta kommuner att göra omval i april-maj om du ångrar dig redan nu. Men har du redan börjat på en skola eller ett program är det inte helt kört ändå om du skulle komma på att det är fel för dig. Du kan vända dig till studie- och yrkesvägledaren på den gymnasieskola du går. Antingen vill du bara byta program eller så vill du byta även skola. Det är bra om du byter så snart som möjligt in i terminen om du upptäcker att du valt fel. Om du vill byta skola behöver du kontakta den skola du ska byta till också.
 
Men bäst är självklart om du hamnar rätt från början. Kunskap är den viktigaste nyckeln till att skapa lite mer säkerhet i valet. Det får du genom att ta reda på så mycket som möjligt, titta inte bara på de utbildningar du känner till utan bläddra igenom broschyrer och titta på internet och läs på om alla program och fatta sedan beslut om vilka du är intresserad av. Kanske stärker det bara dina tankar om vad du vill välja eller så upptäcker du något nytt program som du inte visste fanns.
Om du behöver hjälp att sortera bland programmen kan du även prata med studie- och yrkesvägledaren eller diskutera med kompisar, föräldrar eller andra du känner.
 
Tänk bara på att det är ditt val.
 
Du kan få mer tips hur du kan göra för att underlätta valet på guide till att välja gymnasieprogram och skola
 
Du kan ställa frågor i tjänsten "fråga syv"
 
Lycka till!
 
Lise-Lotte, syv
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0