Ny urvalsgrupp till högskolan 2014

Från höstterminen 2014 kommer en ny urvalsgrupp, Blex införas för sökande till högskolan. Den kommer finnas till 2017 och är för dig som går ut gymnasiet med nya betygsskalan, som började gymnasiet 2011.
 
Det är svårare att får ett A än vad det var att få ett MVG enligt gamla betyggsystemet. Därför införs den här nya urvalsgruppen. Du kommer söka i både urvalgsrupp BI och i urvalsgrupp Blex.
 
Om du har kompletterat dina betyg för behörighet söker du i BII. Om du däremot har gått ett yrkesprogram och har kompletterat för grundläggande behörighet får du konkurrerara i BI och Blex.
Har du kompletterat för att få ett högra meritvärde konkurrerar du i BI, BII samt Blex. I BI och Blex med ditt meritvärde från gymnasiet och i BII med det högre meritvärdet efter komplettering.
 
Källa: VHS, egen urvalsgrupp för sökande med gymnasieexamen

Kommentarer
Postat av: Petronella

Jag kommer att ha bland betyg när jag söker till universitet, ungefär hälften med gamla systemet och hälften med nya systemet.
Vilken grupp kommer jag att hamna i då?

Svar: Det kan vara komplicerat, vet inte om du har ett slutbetyg och sen har kompletterat på komvux. Har du slutbetyg med endast gamla betyg hamnar du i urvalsgrupp I. Om du har kompletterat på komvux och har slutbetyg hamnar du både i urvalsgrupp I och II. För att söka i Blexgruppen behöver du ha en gymnasieexamen med endast nya betyg vilket innebär att de gamla betygen borde behöva räknas om till nya för att de ska gälla (jag är inte helt säker på det här). Vet inte om du menar att du kan hamna i Blexgruppen också för elever med endast nya betygen? Det lättaste är om du kontaktar en studie- och yrkesvägledare på gymnasiet eller komvux där du senast studerade för att få hjälp att tolka betygen för att sen kunna söka.Lycka till.//Lise-Lotte, syv, Dina Studier
Lise-Lotte Nordh Hellbom

2014-09-07 @ 14:38:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0