Utbildningar som leder till jobb

Saco har precis kommit ut med sin årliga rapport om vilka yrken som blir brist på personal de närmaste fem åren. Enligt prognosen är de säkraste akademikeryrkena tandläkare, kiropraktor, audionom, sjukgymnast, lots och yrkeslärare på gymnasiet.
 
Prognosen baserar sig på arbetsgivarnas efterfrågan och hur många utbildade som finns inom respektive yrken. Ungefär 60 yrken finns med i rapporten.
 
Göran Arrius, Sacos ordförande vill tydliggöra att utbildning är viktigt och att valet till utbildning ska vara så välgrundat som möjligt. Han tror att förutom intresse och hjärta bör även valet styras av arbetsmarknad och hur konjunkturkänslig en arbetsmarknad är.
 
Ju högre utbildning desto mindre risk för arbetslöshet. Av akademikerutbildade var 2011 3,7% arbetslösa i jämförelse med hela befolkningen 7,5%.
 
Tandläkare pekas ut som det yrke som har godast chanser att få jobb inom.
 
Jobb som anses lite svalare är bl.a beteendevetare, hälsovetare, journalist, kommunikationsyrken, kulturyrken, samhällsvetare samt veterinär.
 
Eva Oscarsson, Sacos arbetsmarknadsexpert betonar att det ändå inte är säkert att de yrken som är minst konkurrens om inte alltid behöver vara det bästa valet. Det kan bero på t.ex att kanske inte så många vill jobba med det yrket eller att lönen inte är så bra.
Källa: DN
 
Se hela listan på yrken

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0