Studie- och yrkesvägledning redan i åk 7

Studie- och yrkesvägledare har oftast uppfattningen om att eleverna behöver studie- och yrkesvägledning tidigare än vad som är vanligt idag. I dagens läge sker det oftast i åk 9 när gymnasieinformation och vägledningssamtal börjar.


Eleverna behöver tidigare bli medvetna om gymnasieprogram och yrken inför framtida val. Redan i åk 7 borde studie- och yrkesvägledningen börja.


Det är många elever som väljer som kompisar eller föräldrar vill och inte som de själva. Det leder till att eleven senare kanske ångrar sig och hoppar av gymnasiet. Då får hon/han börja om på ett annat gymnasieprogram. Det är både kostsamt för kommunerna och jobbigt för eleven eftersom den behöver då gå 4-5 år på gymnasiet istället för 3 år som ett nationellt program är.


Matz Nilsson, utbildningsdirektör från Malmö tror att det är bättre om studie- och yrkesvägledningen skulle bli central. Alla studie- och yrkesvägledare i kommunen är samlade på samma plats. Då kan de samarbeta och utbyta erfarenheter och åsikter.


Källa: skolvärlden.se genom gymnasium.se

 

Kommentar: Elever som går i grundskolan skulle förmodligen inte komma till studie- och yrkesvägledaren om den var central. På grundskolan behöver nog studie- och yrkesvägledaren finnas på plats medan för gymnasium och vuxna kan det vara en bra idé.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0