Friskola VS Kommunal skola

Nu ska snart elever i åk.9 välja gymnasieskola. Det kan ibland vara svårt tror jag att veta skillnaden mellan friskolor och kommunala skolor.

Friskolor drivs som ett företag och i de flesta fall är tanken att det ska gå med vinst. Kommunala skolor drivs som namnet anger av kommunen.
Men även till friskolorna ska kommunen ge bidrag för att de ska kunna drivas s.k skolpeng.
Friskolor kan däremot neka elever att börja hos de medan kommunala skolor inte gör det.

Friskolor finns liksom kommunala skolor från grundskola till gymnasium.

Friskolorna har gjort att det har skapats konkurrens om eleverna på ett annat sätt än förut vilket kan vara en fördel. Det sätter lite press även på kommunala skolorna att förbättra sin utbildning.

Eleven bör dock vara vaksam om en friskola vill gör alltför mycket reklam för sig vilket kan tyda på att skolan bara vill ha så många elever som möjligt.
Samtidigt kan vissa friskolor erbjuda vissa inriktningar och profiler som kanske inte kommunala skolor har samma möjlighet till. Det kan passa en viss grupp elever som efterfrågar en viss typ av utbildning. T.ex. Waldorf eller Vittraskolorna.
Kommunala skolor har krav på sig att ha en mer enhetlig utbildning över hela landet.

För gymnasieskolan kan det vara både lättare eller svårare för eleven att komma in på en friskola än en kommunal skola. Friskolor tar in elever på betyg från vilken del av landet som helst. Det kan i sin tur leda till att det blir väldig konkurrens om plasterna på vissa friskolor. De omfattas med andra ord inte av det s.k frisöket som gäller för kommunala gymansieskolor. Frisök innebär att om eleven söker utanför sitt samverkansområde kan bara eleven bli antagen i mån av plats om det inte finns särskilda skäl att bli antagen till annan kommun.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0