Egen kvotgrupp med ändrade betyg

Regeringen har föreslagit att elever med det nya betyggsystemt A-F ska få söka i en egen kvotgrupp till högskolan fr.o.m 2014 och tre år framåt till 2017.
 
Det var lättare att få ett MVG i gamla betyggsystemet än ett A i nya. Därför har nu regeringen vänt i frågan som de i maj förra året sa nej till.
Tanken är att det skulle bli orättvist annars om eleverna från båda betyggsystemen skulle söka i samma urvalsgrupp till högskolan. Högsta betygen i de båda systemen MVG respektiver A är lika mycket värda, 20 poäng, vilket gör att elever med nya betygssystemet skulle missgynnas.
 
Kommentar: Det har varit väldigt stressande för elever som ska söka med nya systemet innan det här förslaget kom. Elever börjar redan i 9:an att oroa sig för om de kommer in på sökt högskoleutbildning eftersom de kommer konkurrera med elever som har gått gymnasiet med gamla betygen.
 
Frågan är vad som händer efter de tre åren, alltså efter 2017? Då kommer ändå orättvisorna in eftersom tre år inte är mycket när många väljer att vänta några år att studera.
 
//Lise-Lotte, syv
 
Källa: SR
 
 
 

Sommarjobb

Om du går i 9:an eller på gymnasiet i år 1 eller 2 och inte redan sökt sommarjobb är det hög tid att göra det nu.
 
Varför sommarjobba?
 
Det är kanske din chans att ta dig in på arbetsmarknaden. Även om du inte tycker att det är det roligaste jobbet är det både en nyttig erfarenhet som dessutom ger pengar. Det ger också värdefull referens till nästa jobb du söker.
 
Det finns olika sätt att söka sommarjobb och även andra jobb på. Du kan gå direkt till de företag som i intresserar dig eller du kan svara på en annons eller skicka in en spontanansökan vilket innebär att du skickar en ansökan på jobb utan att företaget söker personal. Kanske finns någon släkting, eller någon annan du känner som kan erbjuda sommarjobb. Hör dig för lite överallt. En gammal praoplats kan också vara ett tips.
 
Många kommuner söker ungdomar som vill sommarjobba.
 
Du behöver skicka med ett CV och ett personligt brev.
 
Ett CV som ibland kallas meritförteckning innehåller uppgifter om dig, vad du har för erfarenheter, vad du gjort tidigare. Ett personligt brev, där har du chans att beskriva varför just du passar för jobbet och lite om dig själv. Skriv däremot inte för mycket som inte har med jobbet att göra, överdriv heller inte.
 
Mer tips finns i bloggen sommarjobben och på jobbkoll
 
Lycka till!
 
//Lise-Lotte, syv

Tips inför högskoleprovet

För att det ska underlätta att göra högskoleprovet som är lör 6 april och förbättra dina chanser kan du göra gamla prov. Du kan även läsa mycket och öva på matematik.
Du kan läsa det mesta inom sköntlitteratur, faktalitteratur, tidningar både på svenska och engelska för att även få träning på engelskan.
Matematiken motsvarar matemaik A eller matamatik 1.
 
Samtidigt är det så mycket olika bitar på högskoleprovet så att det är svårt att kunna träna på allt.
 
Det ska också gå att förbättra sig för varje gång du gör provet.
 
Utbildningar inom komvux eller folkhögskola kan förbättra chansen också.
 
Gamla prov kan du träna på och hämta på studera.nu

Elever med Aspberger kan sina områden extemt bra

Många gånger finns personer med i filmer och tv-serier som har extremt lätt för att komma ihåg saker eller lära sig något speciellt. Elever i "verkligheten" som har dessa egenskaper kan ha Aspberger.
Dessa elever kan även ha svårt i sociala sammanhang med att läsa av andra människors känslor och uttryck. De kan även ha svårt för planerign och strukturering i vardagslivet.
 
Ofta är dessa elever väldigt duktiga  på något specifikt ämne. På vissa skolor finns just Aspbergerklasser. Lundellska gymnasiet i Uppsala har en sådan klass. Här är klasserna små och upplägget har en tydlig struktur. Elever med Aspberger har svårt att koncentrera sig om det blir för mycket störningar i klassrummet.
 
Expressen har gjort en artikel om Aspbergerklassen på Lundellska skolan och Nemi Pelgrom som är en av eleverna i Aspbergerklassen. Hon har bl.a lärt sig 2000 decimaler i Pi. Hon har problem med att göra "tråkiga saker" som hon inte gillar. Och på de skolor som har Aspbergerklasser är utbildningen anpassad efter individen. Där får eleven iställer göra det den är bra på och gillar.
 
Den nya gymnasiereformen har ställt till det för Aspbergerelever eftersom det ligger så mycket fokus på att kunna reflektera, analysera och organisera. De saker som Aspbergerelever har svårigheter med.
 
Trots att många fördomar finns ser det positivare ut idag än för några år sen eftersom det har blivit känt att dessa människor ibland har specialbegåvningar som många arbetsplatser skulle kunna ha nytta av.
 
Källa: Expressen
 
 
 
 

RSS 2.0