Egen kvotgrupp med ändrade betyg

Regeringen har föreslagit att elever med det nya betyggsystemt A-F ska få söka i en egen kvotgrupp till högskolan fr.o.m 2014 och tre år framåt till 2017.
 
Det var lättare att få ett MVG i gamla betyggsystemet än ett A i nya. Därför har nu regeringen vänt i frågan som de i maj förra året sa nej till.
Tanken är att det skulle bli orättvist annars om eleverna från båda betyggsystemen skulle söka i samma urvalsgrupp till högskolan. Högsta betygen i de båda systemen MVG respektiver A är lika mycket värda, 20 poäng, vilket gör att elever med nya betygssystemet skulle missgynnas.
 
Kommentar: Det har varit väldigt stressande för elever som ska söka med nya systemet innan det här förslaget kom. Elever börjar redan i 9:an att oroa sig för om de kommer in på sökt högskoleutbildning eftersom de kommer konkurrera med elever som har gått gymnasiet med gamla betygen.
 
Frågan är vad som händer efter de tre åren, alltså efter 2017? Då kommer ändå orättvisorna in eftersom tre år inte är mycket när många väljer att vänta några år att studera.
 
//Lise-Lotte, syv
 
Källa: SR
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0