Många som söker till högskolan kommer in

Det är många som söker till högskolan. Det har skett en ökning i ansökan till högskolan speciellt bland ungdomar under 25 år (TT, här skrivet i DN). Jag har också läst i samband med min utbildning till studie- och yrkesvägledare att det är många unga som känner en stark press på sig eftersom arbetsmarknaden de senaste åren har blivit alltmer projektinriktad och det gäller att hela tiden hålla sig uppdaterad vilket kan vara svårt även för unga. Det gäller också att kunna vara flexibel. Det tror jag är några av orsakerna till att så många söker till högskolan.

Det som dock är positivt är att 9 av 10 faktiskt kommer in och hela 68% kommer in på sitt förstahandsval. Det är endast ett fåtal utbildningar som fortfarande är svårt att komma in på bl.a. socionom och juristprogrammen (TT, här skrivet av DN)

Gymnasievalet

Snart är det dags att välja program till gymnasiet. Viktiga saker att tänka på är att du själv ska trivas med det du väljer. Det är du som ska gå programmet i tre år och det är därför viktigt att du väljer utifrån det du är intresserad av.

Om du har fler alternativ kan en + och - lista vara en bra hjälp över alternativen. Ställ upp de mot varandra och tänk på vad varje alternativ betyder för dig och vad det kan ge dig.

Titta på vilken skola programmen finns och hur den skolan är. Lever den upp till de förväntningar du har?
Ligger den långt bort?

Det var lite tips om hur vad du kan göra för att få lättare att välja vilket ibland kan vara svårt om man har fler alternativ.

För många val efter gymnasiet

Jag fick en kommentar som undrade om jag tyckte att det finns för många val efter gymnasiet. 
Jag får nog svara både ja och nej där.

Ja, med tanke på att det finns en mängd utbildningar och fristående kurser både på universitet, högskolor, yrkeshögskolor och folkhögskolor. Då menar jag väldigt många valmöjligheter. Det är därför omöjligt att sätta sig in i alla. Därför är det viktigt att försöka ta reda på vad man är intresserad av och vill vidareutbilda sig till och där begränsa sin sökning till ett fåtal kurser eller utbildningar.

Nej blir det därför att jag anser samtidigt att det är bra med många möjligheter, men att det kan ibland tror jag leda till förvirring och kanske obeslutsamhet.

Hoppas att det var svar på frågan

Jag börjar blogga

Jag har ägnat en hel del tid åt att förbereda bloggen, men nu tänkte jag börja blogga "på riktigt". Jag kommer skriva om aktuella händelser som är relevanta för er som ska börja studera eller vill byta jobb. Tanken är att bloggen riktar sig både mot ungdomar som ska börja gymnasiet och äldre som ska börja studera på högskola, universitet eller yrkeshögskola.

Jag som bloggar är snart klar studie- och yrkesvägledare (juni 2010). Jag har egentligen bara c-uppsatsen kvar vilket innebär att jag är klar med de kurser som gör att jag kan jobba som studie- och yrkesvägledare. Jag väljer här att kalla mig för studiecoach eftersom jag mer vill vara ett stöd och uppmuntrare till er som vill byta arbete eller börja studera.

Om du vill ställa frågor om studier eller yrken får ni gärna ställa frågor här eller maila mig [email protected]. För att hinna med att svara på alla är det bra om frågorna är enkla och korta.

Välkommen till min blogg

Om bloggen

Jag som bloggar är behörig studie- och yrkesvägledare med studie- och yrkesvägledarexamen. Jag har startat bloggen som tanke att förmedla information om studier och yrken. Jag arbetar på en grundskola, Futurum utanför Stockholm.
Tanken är att det både ska finnas allmän information och aktuell information.

Eftersom jag jobbar i närheten av Stockholm skriver jag ofta om händelser och aktiviteter som sker där, i Uppsala eller Västerås, men skriver också allmänt om andra saker.


Jag driver även bloggen fråga syv som är tänkt att kunna svara på frågor från er läsare om studier och yrken. Där svarar jag däremot på frågor från alla i hela landet.

Senast uppdaterad 2012-11-15


RSS 2.0