Så här gör du för att fråga syv:

För att ställa en fråga till syv skriver du din fråga i formuläret i sidomenyn till höger. OBS! Om du inte vill att ditt svar ska publiceras i bloggen, skriv det i meddelandet.
Du kan också chatta med syv. Läs mer

Bli revisor

Från: Leila

Fråga:
Hej!Jag heter lejla och går mitt sista år i gymnasiet. Jag går samhällsvetenskapsprogrammet inriktning ekonomi.
I framtiden vill jag bli revisor och jag har hela mitt liv drömt om att gå i stockholms universitet. Men det finns ett problem jag har inte tillräckligt med meriter och högskoleprovet hjälper mig inte heller så mycket för att komma in i skolan.
Alla mina betyg är VG, men jag har 5st G och 3 MVG. För att komma in i Stockholms universitet måste man ha nästan alla MVG.
Mina frågor till dig. Har jag någon chans att komma in i det universitet jag vill gå i och i så fall vad behöver jag göra?
För att bli revisor vilket program ska man då välja när man väljer universitet?
Om jag vill bli revisor och går i en yrkesförberedande skola hur många år går jag då i den skolan för att ta revisor examen/legitimationen gemfört med i universitet/högskola?
Vad är skillnaden mellan högskola, universitet och yrkesförberedande skola?
Jag har gått till många skolvägledare och de har inte kunnat svara mig på dessa frågor, och jag har tittat på olika internetsidor, men inte hittat något.
Snälla kan du hjälpa mig med det här? Det skulle betyda mycket!

Tack i förväg!Med vänliga hälsningar Lejla, en vilsen elev.

Svar:
Jag ska försöka svara på dina frågor. För att bli godkänd revisor krävs att du studerat minst tre år teoretisk utbildning på högskola, vilka kurser som ska ingå kan du läsa hos revisorsnämnden som utfärdar examen. Du behöver också ha tre års praktisk utbildning för att få avlägga examen. För att bli auktoriserad revisor krävs ännu mer som du kan läsa mer om här. Kurserna du behöver läsa kan du jämföra på studera.nu

Rätt mycket matematik krävs för att kunna bli revisor motsvarande Ma C, du bör vara intresserad av att arbeta med siffror och matematik.

Det du kan göra för att få upp betygen är eventuellt en prövning i de ämnen du behöver höja betygen, det kan du göra tror jag både på gymnasiet och komvux, är inte helt säker på om det går på gymnasiet, men på komvux går det. Det kostar i så fall pengar. Ta i så fall kontakt med studie- och yrkesvägledaren på komvux i din hemkommun eller på din gymnasieskola.

Du frågade även om Yrkeshögkoleutbildning om jag förstår dig rätt.
Det är oftast en kortare utbildning som är mellan 1 - 3 år. Jag kan inte hitta någon utibildning där för att bli just revisor eftersom det krävs högskoleutbildning, men däremot finns en rad andra ekonomi utbildningar där. Leta utbildning inom ekonomi på  Yhmyndigheten.
Du har också mycket mer praktik som där kallas LIA (Lärande I Arbete) som utgör 1/3 av utbildningen. Det gör att du kommer i kontakt med tänkbara arbetsgivare där det sen finns möjlighet att få jobb.
Utibldningar inom Yh startar inte om det inte finns efterfrågan på arbetsmarknaden. Utibldningen inom Yh eller KY (Kvalificerad yrkesutbildning) är lite smalare, men ger en mer specialiserad inriktning.

För att komma in på en Yh utbildning krävs oftast högskolebehörighet, läs mer om behörighet och urval här.

Läs mer om hur Yh är upplagt här.

Hoppas du har fått svar på frågorna.

Lycka till

Mvh
Lise-Lotte, syv

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

Ditt namn:

Din emailadress:

Ämne:

Meddelande: