Byta yrke

Från: Sofie

Fråga:
Hej!Jag funderar på att plugga till undersköterska inom äldreomsorg då jag verkligen skulle vilja jobba med gamla! Jag jobbar dock nu natt som personlig assistent och vet att nattjobb inte passar mig. Jag  min kropp orkar helt enkelt inte med det. Därför undrar jag om man som undersköterska måste kunna jobba natt, eller om det också är vanligt med BARA dag/kvällsjobb inom yrket

Svar:
Kan vara svårt att arbeta med äldre som endast undersköterska bara på dagtid. Om du däremot kan tänka dig att jobba på en vårdcentral, där är ju så klart även andra åldrar, men där brukar det vara mest dagjobb.
Det jag tänker på är att jobb som undersköterska kan även det vara slitsamt för kroppen.

Om du känner att kroppen inte orkar med redan nu kanske du ska fundera på en helt ny yrkesbana.

Mvh
Lise-Lotte, syv

Vilka yrken?

Från: Emma

Fråga:
Hej! Jag funderar på att snart börja plugga igen men har väldigt svårt för att komma på vad jag vill plugga till. tycker det är otroligt svårt då jag är så mångsidig! Jag är en öppen, snäll och omtänksam tjej. Jobbar alltid till 200% och är inte rädd för att ta i lite. För mig är det väldigt viktigt att resa och att se och uppleva nya saker men jag tror aldrig att jag skulle kunna flytta runt med mitt jobb till olika länder. Är samtidigt väldigt hemkär. Också vill jag jätte gärna jobba socialt och möta nya människor dagligen men också kunna sitta ner för lite kontorsarbete då och då. Min nära och kära tycker att jag skulle passa bra som lågstadie lärare och de är kanske inte helt fel ute men jag är nyfiken på vad det mer finns för alternativ.
Jag har aldrig varit någon riktig plugg tjej så ett 6 årigt ingenjörsprogram på Chalmers är kanske inte något för mig då jag inte ens gick ut med godkänt i MaB. vilket jag kanske skulle kunna tänka mig att plugga ikapp men där går gränsen, inte MaC. Det är för svårt för mig så, vad tror du kanske skulle passa mig för yrke?
Tack på förhand.


Svar:
När jag läser din fråga förstår jag att du gärna vill ha kontakt med människor i ditt jobb. Du skriver själv att du är social, men ändå vill ha skrivbordsarbete lite. Jag tänker på yrken som har någon kontakt med människor där du känner att du även får hjälpa och stötta eller lära ut.
Det kan vara yrken inom äldreomsorg, lärare, förskollärare, fritidspedagog eller inom sjukvård t.ex sjuksköterska? Även kurator eller studie- och yrkesvägledare skulle kunna vara yrken som du skulle trivas i. 
Inom dessa yrken finns även en del kontorsarbete.
Många av dessa utbildningarna kräver inte matematik C.

Samtidigt vill du röra på dig en hel del och gillar resor, men vill inte flytta utomlands. Kanske jobb på en resebyrå skulle kunna vara något. Om du gillar att prata inför andra människor skulle du även kunna jobba som informatör där du åker runt i landet för att informera åt ett företag eller en myndighet.

Läs gärna mer om dessa yrken på arbetsförmedlingen, där kan du även se framtidsutsikter och utbildning för yrken.

Lycka till!

Lise-Lotte, syv

Byta till annan högskola

Från: Shilan

Fråga:
Hej!Jag har planer på att flytta till Göteborg om ett år, bor för nuvarande i Norrköping. Då undrar jag om de finns en möjlighet att avsluta mitt nuvarande program jag precis påbörjat som Arbetsterapeut i Göteborg?


Svar:
Det borde inte vara omöjligt, men ibland skiljer sig kurserna och olika examen i programmen åt. Det bästa är om du kontaktar studie- ochyrkesvägledaren på den högskola du ska studera på i Göteborg alternativt pratar med studie- och yrkesvägledaren där du studerar nu.
Hon/han kan hjälpa dig att ta reda på om det är möjligt genom att titta på vilka kurser som finns på de respektive utbildningarna.

Lycka till!

Mvh
Lise-Lotte, syv

Studera utomlands

Från:Matilda


Fråga:
Hej, jag funderar på att åka på en språkresa under sommaren och vill gärna ha lite tips på vad man ska tänka på och vilka företag som går att lita på. Tack på förhandMvh Matilda


Svar:
För att kunna prata ett annat språk bättre och samtidigt lära sig om ett annat land kultur kan en språkresa vara ett alternativ.
Språkresor kostar pengar och på de flesta språkreseföretags hemsidor står det vad det kostar hos det företaget.
Du bor hos en värdfamilj och du lever i den familjen när du är där oftast.
Jag har skrivit om språkresor förut där det även finns länkar till språkresearrangörer läs mer här
Mvh
Lise-Lotte, syv

Vad blir man efter gymnasieprogram?

Från: Daniel 

Fråga:
Vad kan man bli om man går samhälle, ekonomi och teknik 

Svar:
Alla tre är högskoleförberedande program. Tanken är att du ska plugga vidare efter. Samhällsvetenskapsprogrammet sägs vara det bredaste programmet om du inte riktigt vet vad du vill fortsätta till efter gymnasiet. Det finns även olika inriktningar på programmen.
Men efter samhällsvetenskapsprogrammet kan du bl.a arbeta med samhällsfrågor som t.ex politiker, samhällsvetare, arbeta inom stat eller kommun. Du kan även bli journalist eller författare om du väljer inriktningen medier, information och kommunikation. Efter beteendeinriktningen kan du fortsätta vidare till studier som t.ex kurator, psykolog, socionom eller studie- och yrkesvägledare.

Efter Ekonomiprogrammet kan du om du väljer inriktningen ekonomi jobba som ekonom av något slag bl.a studera vidare till civilekonom eller arbeta som egen företagare eller marknadsförare. Det är inriktningen om du är intresserad av hur ett företag drivs.
Efter inriktningen juridk kan du bli olika juridikyrken. Du kan studera vidare till bl.a advokat, åklagare, jurist m.m

teknikprogrammet finns fem olika inriktningar. Jag går inte riktigt in på varje inriktning, men många väljer teknik som är intresserade av t.ex datorer, design på tekniska saker allt från bilar till mobiler. Eller samhällsbyggnad och miljön. Du kan studera vidare till någon form av ingenjör.

Läs mer om fler program här

Mvh
Lise-Lotte, syv


RSS 2.0

Ditt namn:

Din emailadress:

Ämne:

Meddelande: