Betyg för att bli läkare

Från: Jenny


Fråga:
Hej, jag går i 9an och jag undrar hur betygen ska se ut för att man ska kunna bli läkare? Är det några speciella ämnen som måste ligga på mvg nivå


Svar:
Läkarprogrammet är väldigt många som söker till. Därför ligger antagningspoängen väldigt högt. Ofta ligger det på högsta tänkbara, d.v.s. 22,5 eller strax under. Se antagningsstatistik från t.ex Karolinska institutet som har läkarprogrammet på VHS (Verket för högskoleservice). Det innebär att du behöver ha MVG i alla ämnen plus meritpoängen från gymnasiet. Det program som är mest lämpligt är naturvetenskapliga programmet på gymnasiet.

Lycka till

Mvh
Lise-Lotte, syv

Behörighet till Estetiska programmet

Från: Christopher

Fråga:
Hej! Jag går ut nian i sommar, och undrar vilka ämnen man måste ha godkänt i för att gå estetik media?

Svar:
Jag antar att du menar Estetiska programmet med inrikting Estetik och Media. Det är ett högskoleförberedande program. Där behöver du ha minst godkänt i matematik, svenska och engelska plus 9 andra ämnen, vilka som helst. Alltså 12 ämnen sammanlagt.

 

Men det är alltid bra att sträva efter att få minst godkänt i alla ämnen. Det kan vara konkurrens till utbildningen vilket kan göra att ett urval görs där intagningspoängen avgör om du kommer in eller inte. Då är det bra att ha så höga betyg som möjligt.

Lycka till

Mvh
Lise-Lotte, Syv, Dina Studier


Behörighet till sjuksköterskeprogrammet

Från: Dalia


Fråga:
Vill pluga till ssk men jag vet inte vad behöver komplettera?


Svar
:
Det är många som undrar över vilken behörighet som behövs för att studera till sjuksköterska. Som jag har skrivit förut krävs förutom grundläggande behörighet även områdesbehörighet 16 vilket innebär att du behöver ha minst godkänt i matemtik B, Naturkunskap B (alternativt fysik A, Kemi A samt Biologi A) samt Samhällskunskap A.

 

Om du inte har godkänt i något eller några av dessa ämnen från gymnasiet kan du läsa de antingen på komvux eller en folkhögskola för att komplettera dina betyg. Du kan prata med studie- och yrkesvägledaren i så fall på komvux i din hemkommun.

Mvh
Lise-Lotte, syv, Dina Studier


Gå om gymnasiet

Namn: Ihab Yasin


Fråga:

Hejsan, ifall man har tagit studenten och gått ut 3an, kan man då börja i 1an med en helt annan linje om man vill det ? en 92:a då.


Svar:

Det beror på om du har fått ett slutbetyg från gymnasiet eller inte. Har du fått slutbetyg får du inte börja gymnasiet igen. Om du då behöver komplettera någon kurs får du göra det på antingen komvux eller folkhögskola.

Om du inte har ett slutbetyg får du inte fyllt 20 år om du vill gå om gymnasiet. Om du hinner fylla 20 år kan du läsa in gymnasiet på komvux eller folkhögskola. Det kan då vara bra att vara medveten om att det kan vara något lättare att komma in på högskola om du har studerat på komvux än folkhögskola.

Det finns också yrkesutbildningar på komvux på gymnasienivå. Prata med studie- och yrkesvägledare på antingen gymnasiet eller komvux i din kommun beroende på om du fyllt 20 eller inte.

 

Mvh

Lise-Lotte, syv, Dina Studier


RSS 2.0

Ditt namn:

Din emailadress:

Ämne:

Meddelande: