Vilka program kan man jobba direkt efter?

Från: Allsan

Fråga:
Hej! Jag undrar vad man kan få för jobb efter att ha gått naturbruk/djur Min dotter vill gå där och hon säger att man sedan får jobb i djuraffär eller på hunddagis. Jag känner mig lite tveksam då jag undrar hur många sådana jobb det egentligen finns. Vilket program är bäst att gå om man framförallt vill ha ett jobb direkt efter gymnasiet. Finns det möjlighet att få jobb direkt, utan att plugga vidare, efter något av de högskoleförberedande programmen. Vilka/vilket i sådana fall.MVHAllsan

Svar:
Det stämmer bra att man kan få jobb bl.a som djurskötare, på hunddagis eller djuraffär efter naturbruksprogrammet lite beroende på vilken inriktning man väljer. Som du skriver kanske det inte finns jättegott om jobb, men heller inte omöjligt. Under utbildningen får eleven göra praktik och kommer i kontakt med arbetslivet och får nya kontakter som kan leda till jobb. 

Det är ju yrkesprogrammen som är tanken att leda till jobb direkt efter. Eleverna blir inte direkt högskolebehöriga på dessa program längre. Det kan bli så att komplettering på komvux kan bli aktuell senare om din dotter vill ha högskolebehörighet efter ett yrkesprogram.
Läs mer om de olika yrkesprogram här

De högskoleförberedande programmen är ju egentligen tanken att man ska plugga vidare efter. Speciellt naturvetenskapsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet.  Däremot är det aldrig omöjligt att kunna jobba några år innan högskola blir aktuell, men då kanske med ett jobb som inte utbildningen leder till.
Teknikprogrammet är på förslag att det ska bli 4-årigt och man ska kunna jobba efter, men det är endast ett fåtal skolor som är godkända för det 4-åriga teknikprogrammet än.
Din dotter behöver ändå tänka på att på de högskoleförberedande programmen är det en hel del pluggande och läxor. Det är bra om hon gillar att plugga då eftersom många kan uppfatta dessa program som tuffa annars.

Det viktigaste är ändå att din dotter får göra något hon trivs med.

Lycka till!

Mvh
Lise-Lotte, syv


Läsa i en annan kommun på komvux

Från: Magdalena

Fråga
:
Hej, jag har ett problem, jag skulle vilja läsa Företagsekonomi A på campus, men i min hemkommun finns det inte denna kursen. Jag sökte då till närmast kommun som kursen finns och fick avslag att kommunen vill inte finansiera det. Har de rätt till det? Jag köpte redan bocker och är jätteledsen. Har jag rätt att plugga eller inte?
Mvh Magdalena


Svar:
Jag kan inte svara varför du fick avslag på att studera i en annan kommun. Lite konstigt om inte Företagsekonomi A finns i din hemkommun, men det kan vara olika orsaker till varför kommunen inte betalar.

Det bästa är att du pratar med studie- och yrkesvägledaren (syv) på komvux i din hemkommun. Hon/han kan hjälpa dig att se om du kanske kan söka i annan kommun och vad som krävs för att du ska kunna läsa i en annan kommun. Ibland har komvux avtal att eleverna får läsa vissa kurser i en annan kommun.

Lycka till!

Mvh
Lise-Lotte, syv

Gymnasievalet och webbdesign

Från: Veronica

Fråga:
Hej!Jag undrar ifall man måste söka i på det första gymnasievaletjanuari. Eller kan man skippa det och söka vid det senare valet i april. Jag har lyckats fått ig i matte och tycker det är onödigt om jag ska söka in i januari om jag inte har ett godkännande i matte.Jag har även en till fråga.. jag är lite intresserad av webbdesigner vad man gör då och hur man kan bli det och lön osv...Mvh Veronica 

Svar:
Du behöver inte göra några val i första valet, men prata med studie- och yrkesvägledaren (syv) så att hon/han kvitterar din ansökan ändå. Om hon inte gör det kan du inte öppna ansökan för omval sen.
Kvittering innebär om du hade gjort val hade du fått skriva ut ansökan och skrivit på den för att lämna till studie- och yrkesvägledaren som hon/han sen intygar på internet att du har lämnat. 

Sen till din fråga om webbdesigner. En webbdesigner arbetar med det namnet säger designer hemsidor, bloggar. Han/hon kan antingen vara anställd av ett företag för att underhålla webbsidor eller jobba som egen konsult eller vara anställd som konsult med uppdrag att underhålla olika företags hemsidor/bloggar.

En webbdesigner behöver både kunna htmlkodning och vara duktig i bildbehandling samt ha sinne för färger och form vad som passar ihop.

För att bli webbdesigner kan du om du går i 9:an välja ett program som har inriktningar inom digitala medier d.v.s. bl.a teknikprogrammet - Informations- och medieteknik eller estetiska programmet - Estetik- och media. 
Efter gymnasiet finns en rad olika utbildningar t.ex. på  högskola eller YH (yrkeshögskola).
Lönen kan du läsa mer om på t.ex lönestatistik.se där du letar upp webbdesigner.

Mvh
Lise-Lotte, syv




Rimlig lön för vårdyrken?

Från: Okänd
Fråga:
Skulle du säga att de som jobbar på sjukhus har dålig lön då menar jag förstås inte läkare. Många brukar säga det i alla fall, kommer det fortsätta så? Lönen är förstås långt ifrån allt men.
Svar:
Om lönen är dålig eller inte beror på vad man jämför med. Det beror också på om det är en undersköterska eller sjuksköterska.
Om man ser till det värdefulla arbete som utförs på ett sjukhus i förhållande till lönen skulle nog de flesta säga att lönen borde vara högre. T.ex en sjuksköterska har studerat minst tre år på högskolan, men det har många andra yrken också som har betydligt högre lön.
Det är svårt att säga om lönen kommer ligga kvar på den nivå den är idag. Det beror på vad facket tillsammans med arbetsgivarna kommer överens om.
Men som tur är så är det många som väljer ändå att jobba inom vården för att de vill hjälpa människor.
Mvh
Lise-Lotte, syv

Välja nytt gymnasieprogram

Från: Fanny

Fråga:
Hej, jag ska går i ettan på gymnasiet just nu men ska hoppa av får att jag valt helt fel linje. Jag ska istället börja till hösten på vård-och omsorg-programmet. Jag undrar bara hur jag får ett nytt användarnamn och lösenord så jag kan söka in igen

Svar:
Du kontaktar det antagningskansli du sökte hos tidigare. T.ex om du sökte på internet kan du gå in på den sidan. Där finns uppgifter om kontakter. De kan hjälpa dig med ett nytt användarnamn och nytt lösenord.

Mvh
Lise-Lotte, syv

Studera vid flera högskolor samtidigt

Från: Maria

Fråga:
Hej, jag undrar bara en sak: kan man bli antagen till flera högskolor/universitet samtidigt

Svar:
Ja, men det beror på hur många poäng utibildningarna är. Du får högst bli antagen till 45hp per termin. Det innebär att summan av utbildningarna du rangordnar högst upp blir tillsammans 45hp. Lägre alternativ som överstiger 45hp stryks.

Om du t.ex har sökt två utbildningar som du har rangordnat på plats 1 och 2 blir tillsammans 30hp kan du inte bli antagen på ditt tredje alternativ om det är en utbildning med mer än 15hp.

Läs mer på studera nu.


Behörig till grundskolelärare

Från: Nina

Fråga:
Hej! Jag har två frågor som jag gärna hade behövt få svar på. Har en 3,5 årig högskoleutbildning som förskolelärare. Finns det någon distans kurs på 30p som går att jag få behörighet för lägre år? Sen undrar jag om det finns någon kurs på distans som handlar om kbt tack!

Svar:
Jag kan inte hitta någon sådan påbyggnadsutbildning, men vad jag kommer ihåg har förut funnits möjlighet att studera in så att du kan bli behörig för grundskolelärare. Utbildningarna har gjorts om så det är inte säkert att det går längre. Du kan själv titta vilka utbildningar som finns på studera.nu.

Din andra fråga om kbtutbildning får jag anta att du menar kognitiv beteendeterapi?

Det finns tyvärr inte så många sådana utbildningar på distans. Några av de som finns kostar pengar. Du kan läsa mer om vilka utbildningar som finns på bl.a utbildning.se


Lycka till!

Mvh
Lise-Lotte, syv

Behörighet till läkare på teknikprogrammet?

Från: Intresserad

Fråga:
Hej,Jag undrar om det är möjligt att studera till läkare efter att ha gått teknikprogrammet på gymnasiet. Är studier på KomVux det enda rimliga alternativet om det förstnämnda ej är möjligt

Svar:
Du är förmodliogen inte behörig att söka till läkarprogrammet om du har studerat på teknikprogrammet på gymnasiet. Vet inte riktigt när du blev klar eller om du går på gymnasiet nu, men för att läsa till läkare krävs områdesbehörighet 13 d.v.s enligt gamla systemet Matematik D, Biologi B, Kemi B samt Fysik B. Efter det nya systemet som börjar gälla 2014 borde det motsvara Matematik 4, Biologi 2, Kemi 2 samt Fysik 2 enligt GY11 (nya gymnasiereformen som började gälla hösten 2011).

Beroende på vilka av de ämnena du har med dig behöver du läsa till de ämnen som saknas på komvux. Du söker då till läkarprogrammet i urvalsgrupp II.
Om du är klar med gymnasiet och vill börja läsa in behörighetskurserna på komvux behöver du kontakta studie- och yrkesvägledaren på det komvux som finns i din hemkommun.

Lycka till!

Mvh
Lise-Lotte, syv

Fotograf

Från: Okänd

Fråga:
hej jag undrar också en sak om att bli fotografi 3 frågor..
:hur mycket tjänar man ??
:har man ett eget firma eller ??
: vem ska man fota

Svar:
För att bli fotograf behöver du ha kunskap om färg, form och ljussättning. Du behöver tänka på vad bilden ska förmedla. En fotograf behöver även kunna hantera ett bildbehandlingsprogram i datorn.

Det finns olika utbildningar till fotograf på eftergymnasial nivå både på högskola och yrkeshögskola. Du behöver dock kunna visa "arbetsprover" när du söker utbildningen. Läs gärna mer hos arbetsförmedlingen om yrket.

Vad du får i lön handlar dels om vem du arbetar för och i vilken bransch. Genomsnittslöner kan du se på bl.a lonestatistik.se

Du kan både arbeta som anställd eller som egenföretagare. Vanliga branscher är inom media t.ex åt en tidning eller med reklam. Du kan även välja att dokumentärfotografera d.v.s du fotograferar t.ex naturen eller något annat intressant och säljer sen bilderna.
Vissa fotografer arbetar som frilansare. Då gör du ett uppdrag åt någon, men är inte anställd av företaget utan du säljer dina tjänster som egen företagare.

Vem du ska fota beror på vilken bransh och vilket område du vill jobba.

Mvh
Lise-Lotte, syv

RSS 2.0

Ditt namn:

Din emailadress:

Ämne:

Meddelande: