Sommarlov

Visa sommar01.jpg i bildspel

Jag hoppas alla bloggläsare får en skön sommar.

Om någon vill "fråga syv" något om studier/yrken går det bra även på sommaren.

Undersköterska - Sjuksköterska

Från: Ia

Fråga
:
Hej, till hösten börjar jag vuxenutbildning till undersköterska (då det är en förmån genom mitt jobb), och nu funderar jag på om jag vid senare tillfälle kan komplettera utbildningen och bli sjuksköterska eller om jag då måste gå en helt annan fristående utbildning?

Svar:
Utbildningen till undersköterska är på gymnasienivå, men som i ditt fall går den också att läsa på komvux. Utbildningen till sjuksköterksa däremot är en 3 år lång högskoleutbildning.
Jag vet inte exakt vilka ämnen du kommer att läsa till undersköterska, men jag tror att du endast kan få behörighet till att söka till sjuksköterskeutbildningen sen. Kanske du redan är behörig att söka till den. Eftersom du nu får den här förmånen från ditt jobb (vet inte var du jobbar) är det ju ett alternativ, men det är viktigt att veta att utbildningarna som sagt är på olika utbildningsnivåer.

Du kan läsa mer om behörighet till sjuksköterska genom att gå in på studera.nu klicka sen på den utbildninsort som du vill se. De har nog samma behörighet på alla orter. Behörigheten är områdesbehörighet 16 vilket innebär att förutom grundläggande behörighet behöver du också ha minst godkänt betyg i Matematik B, Naturkunskap B (alternativt Biologi A, Fysik A samt Kemi A) och Samhällskunskap A. Grundläggande behörighet läser du mer om här.

Du kan också läsa mer om yrket undersköterska och sjuksköterska på arbetsförmedlingen eftersom de skiljer sig åt. Sjuksköterskan har betydligt mer ansvar.

Fotograf

Från: Julia:

Fråga:
Hej,jag är 13 år och vill bli fotograf.Men jag undrar vilka ämnen man måste vara godkända i,och vilket högskola har fotoutbildning?(:

Svar:
För att bli fotograf kan du gå Estetiska programmet på gymnasiet med inriktning Bild- och formgivning eller Estetik- och media.

Jag tycker inte att du ska låsa fast dig för mycket i just fotograf innan du har haft ditt vägledningssamtal i åk.9.
Då får du chans att prata med en studie- och yrkesvägledare om ditt gymnasieval. Hon/han kommer fråga om dina intressen, vad du gillar att göra o.s.v. Kanske du kommer fram till då också att du vill bli fotograf, men det kan också hända att du kommer fram till något annat alterantiv.

Om du bestämmer dig för att bli fotograf så krävs för Estetiska programmet minst betyget E i matematik, svenska och engelska och minst E i 9 andra ämnen. Betyget E motsvarar godkänd i dagens betygssystem. Du kan läsa mer om betygen här.

Du kan också om du gör prao i åk.8 göra den hos en forograf. Glöm bara inte att dina föräldrar ska godkänna praoplatsen.

Mvh
Lise-Lotte, syv, Dina Studier

Meritpoäng

Från: Emil

Fråga:
Hej! Jag har ett år kvar på gymnasiet och har nu börjat kika lite på högskolor. Jag funderar på att senare söka till en civilingenjörsutbildning på chalmers. För dessa utbildningar krävs Fysik B, Matte E och Kemi A utöver den grundläggande behörigheten. Eftersom inte engelska står med i den särskilda behörigheten borde jag väl kunna tillgodoräkna mig 1,0 meritpoäng för engelska B och C? Eller får jag bara meritpoäng för c-kursen?

Svar:
 Du kan få 1.0 i meritpoäng för eng. B och C. Som du skrev är eng B en meritkurs som ger meritpoäng om den inte krävs för behörighet. Du kan läsa mer på studera.nu.

Lycka till med dina studier.

Mvh Lise-Lotte, syv Dina studier
 

Examen


RSS 2.0

Ditt namn:

Din emailadress:

Ämne:

Meddelande: