Så här gör du för att fråga syv:

För att ställa en fråga till syv skriver du din fråga i formuläret i sidomenyn till höger. OBS! Om du inte vill att ditt svar ska publiceras i bloggen, skriv det i meddelandet.
Du kan också chatta med syv. Läs mer

Inriktningar på psykologprogrammet

Från: Jasmin

Fråga:
Hej! Jag ska söka psykologprogrammet nu och är ganska säker på att jag senare vill rikta in mig på klinisk psykologi. Det finns 10 lärosäten med psykologprogrammet och jag har försökt hitta vilka av dem som erbjuder den inriktningen, men utan framgång.
Alltså, 1. vilka av lärosätena erbjuder en inriktning på klinisk på psykologi och
2. om man inte kommer in på en av de skolorna som erbjuder detta, kan man läsa det i efterhand/byta till den skolan. Så tacksam för svar!!!

Svar:
Jag kan inte heller hitta någon sådan inriktning. När jag läser om klinisk psykologi är det en sammansättning av olika delar av psykologin. Se mer här.
Jag föreslår att du kontaktar en institution på ett universitet som har psykologiprogrammet och frågar om vilka kurser som behövs för att kunna få en sådan inriktning om du vill en specialisering inom klinisk psykologi. Du kan också titta på psykoterapeututbildning.

Mvh
Lise-Lotte, syv
 

Kommentarer
Postat av: Hjälp!

Hej! Jag har kommit in på media, kommunikation och PR-programmet men är absolut inte säker på att det är det jag verkligen vill. Jag har alltid älskat att skriva och har haft en liten inneboende dröm att arbeta som journalist. Dock vet jag hur pass tuff arbetsmarknaden inom den branschen är. Inom detta programmet ingår ju även mycket hantering av olika program och medieutrustning vilket jag inte heller vet om det är något för mig då jag alltid varit mer teoriskt än praktiskt lagd. Jag känner samtidigt att jag vill testa detta för jag kanske ångrat mig senare, men det innebär att jag måste flytta från min familj och pojkvän samt att jag sabbar mina chanser att göra högskoleprovet igen till hösten för att komma in på personal och arbetsliv till våren, som också har jätteintressanta ämnen. Om det nu inte skulle vara rätt så får jag alltså förmodligen vänta ett helt år om jag inte hoppar av efter nån vecka bara. Och om man nu skulle hoppa av efter en månad, vad händer med CSN om man inte har hunnit få några betyg ännu? Jättetacksam för hjälp och höra vad du säger!

Svar: HejFör att svara på din fråga om CSN så brukar det inte vara så att du blir återbetalningsskyldig om du hoppar av så tidigt, men kontakta de för säkerhets skull.

Det framgår inte om du redan har ordnat boende på nya orten eftersom du skriver att du behöver flytta ifrån din pojkvän och familj.
I så fall kan det ju vara ett svårare val att hoppa av.

Vad gäller programmet media, kommunikation och PR så är ju det också ett sätt att förmedla information och även där ingår att kunna skriva och bearbeta texter, men kanske mer inriktat på reklam och ren information. Du skriver att du har en dröm att arbeta som journalist och där handlar det mer om att söka fakta och göra reportage och sedan bearbeta inhämtad information och skriva om den. Där handlar det mer om att kunna gräva efter fakta och där handlar det mest om verklighetsbaserade fakta.
Som du skriver är arbetsmarknaden inte den bästa för journalister, men du ska trivas med ditt val och du ska även kunna tänka dig att arbeta med det en längre tid.
Sen skriver du om en annan utbildning, personal och arbetsliv där det mer handlar om ett intresse av människor och arbetsplats. Där är det nog inte lika mycket inhämtande av fakta eller skriva lika mycket som om du arbetar som journalist.

Om du inte har kollat igenom vilka kurser som finns på programmen kan du göra det och jämföra vad du gillar mest. Finns personal och arbetsliv på närmare avstånd?

Jag förstår inte riktigt varför du inte kan göra högskoleprovet i höst för att du pluggar redan, det kan du ju göra oavsett.

Ta dig en funderare till över utbildningen om det är värt att gå längre in på terminen eller om du kanske ska hoppa av och kanske arbeta ett år och söka till den andra utbildningen nästa år.
Har du kollat upp journalistutbildningen?

Lycka till

//Lise-Lotte, studie- och yrkesvägledare, Dina Studier
Lise-Lotte

2015-08-25 @ 15:58:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

Ditt namn:

Din emailadress:

Ämne:

Meddelande: