Så här gör du för att fråga syv:

För att ställa en fråga till syv skriver du din fråga i formuläret i sidomenyn till höger. OBS! Om du inte vill att ditt svar ska publiceras i bloggen, skriv det i meddelandet.
Du kan också chatta med syv. Läs mer

Bli läkare efter teknikprogrammet?

Från: Mikael

Fråga:
Hej!Jag har nu ställt samma fråga till flera Studie- och yrkesvägledare och det verkar inte bättre än att jag fått olika svar som dessutom är något paradoxala.En del säger att det är möjligt medan andra påstår att så inte är fallet.
Min fråga är:är det möjligt att studera till läkare efter teknikprogrammet utan att läsa vid KomVux eller dyl.
Vad rekommenderar ni om så inte är fallet Ska jag överge denna tanken på att bli läkare och fokusera på en annan karriär?
Mycket tacksam för svar. MvH Student

Svar:
Det är nog inte möjligt att söka till läkare om du inte kompletterar på komvux. För att söka till Läkarprogrammet krävs omådesbehörighet 13 vilket innebär att du behövar förutom grundläggande behörighet ha minst godkänt i Biologi B, Kemi B, Fysik B samt Matematik D. Vad jag vet läses inte Biologi  och inte Fysik B på Teknikprogrammet om du inte har valt att själv lägga till de ämnena.
För att söka till läkarutbildning behöver du nästan ha alla betyg med MVG + meritkurser eftersom antagningspoängen är så höga.

Om du har MVG i idrott finns möjlighet att komplettera på komvux för att kunna söka till läkarprogrammet.

Om du ändå inte vill komplettera på komvux kan du i så fall satsa på tekniska vidareutbildningar. Teknikprogrammet ger ändå en bred bas att söka vidare på och en bred behörighet. T.ex någon form av ingenjör, något inom data, samhällsbyggande eller arkitektur beroende på vad du är intresserad av och hur mycket Matematik du läst på gymnasiet. Vissa civilingenjörsutbildningar kräver Matematik E.
Det finns även YH utibldningar (Yrkehögskola) som har vidareutbildningar inom teknik.

Du kan leta efter högskoleutbilningar på studera.nu eller YH-utbildningar hos YHmyndigheten

Hoppas du fick svar på din fråga

Mvh
Lise-Lotte, syv

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

Ditt namn:

Din emailadress:

Ämne:

Meddelande: