Folkhälsovetare

Från: Mona

Fråga:
Jag ska gå lärarpogrammet och bli lärare i psykologi, idrott och hälsopedagogik. Men jag vill även ha en andra utbildning i bagaget och bli behörig folkhälsovetare. ämnena går ju lite hand i hand med varandra. Vilka kurser behöver jag kompletera med ,efter lärarpogrammet, för att bli behörig folkhälsovetare?

Svar:
Det finns ett program på högskolan som heter Folkhälsovetenskapsprogrammet. Det finns på flera högskolor. Den beghörighet jag kan hitta är områdesbehörighet 4, vilket innebär förutom grundläggande behörighet Engelska B, matematik C, Samhällskunskap A. Det finns också program som har behörighet 5, d.v.s. matematik B och samhällskunskap A. Eftersom du redan planerar att gå lärarprogrammet får jag utgå från att du har grundläggande behörighet.
Vilka kurser du i så fall behöver kompletera med kan du ta reda på genom de högskolor som har program eller kurser i folkhälsovetenskap.
Lättast är om du letar upp utbildningen eller kurserna på Studera.nu och sen kontaktar studie- och yrkesvägledare på respektive högskola.
Hoppas att du fick svar på din fråga.

Mvh
Lise-Lotte, syv, Dina Studier

Yrken och utbildningar inom idrott och hälsa

Från: Ole

Fråga:
     ...I dagsläget är det träning som gäller för min del. I 1,5år har det bara varit träning som min fritid har kretsat kring (styrketräning). Sitter och läser om hur jag ska träna/äta osv just för att förbättra mina resultat. Spenderar mycket tid på gymmet samt maten då det är en viktig del. Det är där jag har något intresse iaf. Har lagt ner en hel del tid på att läsa om träning och kost, vilket jag aldrig skulle göra med matten tex. Här finns det någon formm utav intresse. Är ännu svårare då jag inte vet hur djupt inom de olika grenarna jag fortfarande är intresserad.

Utbildningen får gärna vara på 3år med möjlighet att gå vidare och om jag skulle hitta ett intresseområde så har jag inga problem att gå in på djupet. Skulle vara en fördel om utbildnigen är i GBG eller Linköping då jag har stått i bostadskö där i 4år till sommaren...


Svar :
Om jag uppfattar dig rätt är det inom friskvård och hälsa du vill arbeta.

Det finns en rad utbildningar  inom idrott och hälsa. Bl.a inom YH- utibldningar/KY, men också på högskolenivå. På YHmyndigheten kan du hitta YH/KY utbildningar och på studera.nu kan du hitta högskoleutbildningar.

Yrken att tänka på är t.ex. sjukgymnast, personlig tränare, hälsoterapeut, naprapat eller friskvårdskonsulent.

Mvh
Lise-Lotte, syv, Dina Studier


Gymnasieprogram om du vill bli fotograf

Från: Emilia

Fråga:
Jag skulle vilja ha svar på en sak, som jag har undrat länge. Jag är 13 år och har en dröm om att bli fotograf. På min skola är det en kvinna som hjälper till om detta men jag fick aldrig något svar. Vilken linje ska man gå som fotograf?? Bor i dorotea så är det något ställe nära du rekommenderar ? Tacksam för svar! :)

Svar:
I dorotea finns ingen egen gymnasieskola därför får du söka gymnasieprogram utanför kommunen. Kommunerna kan du se på Doroteas sida om gymnasium. Vilka skolor som har vilka program kan du se hos t.ex. gymnasieguiden där du söker program och län. Då får du fram vilka skolor som har det program du söker.

För att bli fotograf kan Estetiska programmet med antingen inriktning på bild- och formgivning eller inrikntingen Estetetik- och media vara ett bra alternativ. På vissa skolor sker efter antagningen på vårterminen i åk.9 ett intagningsprov till gymnasieprogrammet där du får visa upp bilder du har tagit.

Mvh
Lise-Lotte, syv, Dina Studier


Estetiska programmet

Från: Robin

Fråga:
Hallå hallå jag söker nämligen gymnasium med musik inriktning och jag bara 90 poäng. Så undrar om du har några förslag på vart jag kan söka med detta top betygen?

Svar:
Tyvärr så är du inte behörig att söka till Estetiska programmet med 90poäng. Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program vilket gör att du behöver har godkänt i minst 12 ämnen. Därav behöver du har minst godkänt i matematik, svenska/svenska som andraspråk samt engelska.
Det framgår inte vilka betyg du har i vilka ämnen, men de alternativ som finns är i så fall yrkesprogrammen som endast kräver minst 8 godkända betyg.

Mvh
L-L, syv, Dina Studier


RSS 2.0

Ditt namn:

Din emailadress:

Ämne:

Meddelande: