Bli läkare efter teknikprogrammet?

Från: Mikael

Fråga:
Hej!Jag har nu ställt samma fråga till flera Studie- och yrkesvägledare och det verkar inte bättre än att jag fått olika svar som dessutom är något paradoxala.En del säger att det är möjligt medan andra påstår att så inte är fallet.
Min fråga är:är det möjligt att studera till läkare efter teknikprogrammet utan att läsa vid KomVux eller dyl.
Vad rekommenderar ni om så inte är fallet Ska jag överge denna tanken på att bli läkare och fokusera på en annan karriär?
Mycket tacksam för svar. MvH Student

Svar:
Det är nog inte möjligt att söka till läkare om du inte kompletterar på komvux. För att söka till Läkarprogrammet krävs omådesbehörighet 13 vilket innebär att du behövar förutom grundläggande behörighet ha minst godkänt i Biologi B, Kemi B, Fysik B samt Matematik D. Vad jag vet läses inte Biologi  och inte Fysik B på Teknikprogrammet om du inte har valt att själv lägga till de ämnena.
För att söka till läkarutbildning behöver du nästan ha alla betyg med MVG + meritkurser eftersom antagningspoängen är så höga.

Om du har MVG i idrott finns möjlighet att komplettera på komvux för att kunna söka till läkarprogrammet.

Om du ändå inte vill komplettera på komvux kan du i så fall satsa på tekniska vidareutbildningar. Teknikprogrammet ger ändå en bred bas att söka vidare på och en bred behörighet. T.ex någon form av ingenjör, något inom data, samhällsbyggande eller arkitektur beroende på vad du är intresserad av och hur mycket Matematik du läst på gymnasiet. Vissa civilingenjörsutbildningar kräver Matematik E.
Det finns även YH utibldningar (Yrkehögskola) som har vidareutbildningar inom teknik.

Du kan leta efter högskoleutbilningar på studera.nu eller YH-utbildningar hos YHmyndigheten

Hoppas du fick svar på din fråga

Mvh
Lise-Lotte, syv

Läsa upp betyg för att bli tandläkare

Från: Fanny

Fråga:
Hej! Jag läste samhällslinjen på gymnasiet som jag tog studenten ifrån i somras. Jag visste inte vad jag ville bli när jag var yngre och därför hamnade jag på just det programmet.
Jag fick en dålig start på gymnasiet då jag blev allvarligt sjuk och behövde opereras, det resulterade i att jag nästan blev borta från skolan hela vårterminen och att mina betyg tog rejält med stryk.
Jag lyckades ta igen allt under sommarskolan och hemmastudier innan åk 2 så att jag fick minst G i alla ämnen vi hade haft och jag klarade det förvånansvärt bra. Dock fick mina betyg en väldigt dålig start och de flesta kurserna la sig mellan G-VG för att jag inte haft så stor närvaro alls på grund av min sjukdom och därmed hade svårt att prestera lika bra som alla andra. Det fick mig att kämpa mer för betygen de resterande åren trots att det kändes ganska hopplöst.
Jag har fått mitt slutbetyg där jag har 12 mvg, 9 vg och 11 g och mina poäng ligger då på 16,5. Om man bara räknar de sista två åren skulle jag haft nära toppbetyg, det som jag kämpade något så otroligt för att få, men nu drar första årets kurser ned mitt snitt och det känns väldigt tungt.

Jag har under senaste tiden velat bli tandläkare eller möjligtvis tandtekniker men jag kommer inte in på tandläkarutbildningarna med mina betyg och jag ligger på gränsen till tandtekniker på intagningspoängen.
Så hur ska jag göra? Kan jag läsa upp så jag får alla eller nästan alla mvg på komvux eller skulle det ens fungera eller förändra något? Om jag läser upp och inte kommer in på tandläkare och att mitt snitt inte höjde sig något direkt märkbart så kanske jag även förlorar chansen att komma in på tandtekniker i och med att jag läst upp och då hamnar i annan urvalsgrupp där intagningspoängen är högre. Och om jag måste ha nästan alla mvg för att kunna bli tandläkare om jag kompleterar på komvux, hur ska det kunna gå till, jag kan ju inte läsa om alla ämnen vi haft igen, inräknat idrott och andra lite mer praktiska eller andra ämnen. Och det känns som att i vissa kan jag nog inte ens bli bättre i än vad jag redan är, trots att jag har väldigt lätt att lära mig och att studera på egen hand.
Känns ganska riskfyllt att läsa upp men hopplöst att stanna kvar på mina för dåliga gymnasiebetyg. Och det känns inte som att högskoleprovet kan rädda mig, jag är inte osmart men ändå inte smart nog. Vill verkligen bli tandläkare, finns det hopp för mig ändå?


Svar:
Du kan komplettera på komvux och ändå hamna i både urvalsgrupp I (direktgruppen från gymnasiet) och urvalsgrupp II (kompletteringsgruppen). Du förlorar därför inte chansen att söka på dina redan befintliga gymnasiebetyg, bara ger möjlighet att också söka i urvalsgrupp II. Det är inte alla utbildningar som har högre antagningspoäng i urvalsgrupp II. Jag tycker därför att det är stor idé för dig att försöka läsa upp betygen på komvux. Jag tror du får göra en så kallad prövning då. Det innebär att du läser in kursern själv och gör som ett prov i de ämnen du vill få högre betyg i. Prövningar kosta pengar. Ta kontakt med komvux i din hemkommun och hör vilka möjligheter som finns att läsa upp redan befintliga betyg.
 
Som du skriver går det inte att läsa upp ämnen som idrott och praktiska ämnen, men du skulle ändå kunna komplettera och hamna rätt högt så att du i alla fall kan söka till tandteknikerutbildning.

Lycka till

Mvh
Lise-Lotte, syv

Inriktningar på psykologprogrammet

Från: Jasmin

Fråga:
Hej! Jag ska söka psykologprogrammet nu och är ganska säker på att jag senare vill rikta in mig på klinisk psykologi. Det finns 10 lärosäten med psykologprogrammet och jag har försökt hitta vilka av dem som erbjuder den inriktningen, men utan framgång.
Alltså, 1. vilka av lärosätena erbjuder en inriktning på klinisk på psykologi och
2. om man inte kommer in på en av de skolorna som erbjuder detta, kan man läsa det i efterhand/byta till den skolan. Så tacksam för svar!!!

Svar:
Jag kan inte heller hitta någon sådan inriktning. När jag läser om klinisk psykologi är det en sammansättning av olika delar av psykologin. Se mer här.
Jag föreslår att du kontaktar en institution på ett universitet som har psykologiprogrammet och frågar om vilka kurser som behövs för att kunna få en sådan inriktning om du vill en specialisering inom klinisk psykologi. Du kan också titta på psykoterapeututbildning.

Mvh
Lise-Lotte, syv
 

Studera till gymnasielärare

Från: Lina

Fråga
:
Hej!Jag ska börja studera på högskola nu till hösten och har lite panik inför mina val och det börjar ju närma sig sista anmälningsdag.Jag är innte på att studera till gymnasielärare, men som många andra vill jag inte lämna kärleken hemma och flytta iväg. Så min fråga är. Kan man läsa till ämneslärare i grundskolan år 7-9 med inriktning sv/eng och på något vis efter utbildningen läsa upp sig till gymnasielärare i ämnena sv/eng. Alltså någon form av kompletterande utbildning.

Tacksam för svar

Svar
:
Vad jag har hittat finns distansutbildningar för gymnasielärarutbildning. Då kan du studera hemifrån med eventuellt några träffar/termin.
Titta mer på studera.nu där du söker upp utbildning inom pedagogik och sen klickar i endast distansutbildningar. Då får du fram rätt många lärosäten som har distansutbildningar.

Svårt att säga däremot om det går att läsa en grundskoleutbildning och sen komplettera till gymnasielärare. Det jag hittat visar att du i så fall ska ha läst ämnen för gymnasiet.
För att bli säkrare kan du kontakta en studievägledare vid ett universitet eller högskola som har lärarutbildningar. De kan svara på om det går att komplettera din utbildning om du väljer att läsa till grundskollärare.

Mvh
Lise-Lotte, syv


Studiemedel vid deltidsstudier

Från: Emelie

Fråga
:
Hej! Funderar på att läsa några kurser på universitetet i höst och jag undrar om man får studiebidrag av CSN även om man bara pluggar kurser på 50 %? Med andra ord, måste man studera på heltid för att få studiebidrag
?

Svar:
Nej, du behöver inte studera på heltid för att få studiemedel. Studiemedel omfattar både en lånedel och en bidragsdel. Du väljer om du vill ta enbart bidragsdelen. Om du studerar minst 50% och i minst tre veckor kan du få studiemedel från CSN.

Mvh
Lise-Lotte, syv

RSS 2.0

Ditt namn:

Din emailadress:

Ämne:

Meddelande: