Custom Search

Så här gör du för att fråga syv:

För att ställa en fråga till syv skriver du din fråga i formuläret i sidomenyn till höger. OBS! Om du inte vill att ditt svar ska publiceras i bloggen, skriv det i meddelandet.

Gymnasievalet stundar

Nu är det dags för gymnasieval. De flesta gör sina val på internet. Det kan vara en bra idé att prata med sin studie- och yrkesvägledare om du är osäker vad du ska välja eller få prata av dig.
 
Du är också välkommen att ställa frågor här på "Fråga syv" om det mesta som rör gymnasievalet. Vissa frågor som rör lokala utbildningar kan vara lättare att ställa till studie- och yrkesvägledaren på orten ni vill söka till.
 
Lycka till med era val.
 
//Lise-Lotte
Studie- och yrkesvägledare
 

Tilldogoräkna sig meritpoäng

Från:Julia
 
Fråga:
Hej,
Jag har en fråga angående att tillgodogöra sig meritpoäng på komvux. Min plan är att läsa moderna språk steg 1, 2 och 3 för att uppnå 1 meritpoäng. I gymnasiet läste jag franska steg 3 och detta borde då tillgodogöra mig 0,5 poäng. För det andra moderna språket som man läser börjar meritpoängen redan vid steg 2, stämmer detta? Får man tillgodogöra sig meritpoäng på detta viset hos komvux eller ges dessa meritpoäng endast till gymnasieelever?
 
Jag funderar även över hur det blir med betygen som jag får på komvux, räknas dessa in i mitt snittbetyg när jag senare söker vidare till högskola? Vad jag har förstått spelar betyget i kurser på komvux ingen större roll eftersom kursbetyg från komvux ej räknas in i snittvärdet (förutsatt att man blir godkänd). Jag behåller alltså mitt snittbetyg från gymnasiet men kan tillgodogöra mig meritpoäng inom språk och matte?
 
Tack på förhand!
 
Svar:
Som jag förstår det behöver du även ha läst steg 4 i moderna språk som i ditt fall är franska för att kunna få meritpoäng i ytterligare modernt språk minst steg 2. Läs mer om meritpoäng på antagning.se
 
Om du läser in en kurs för att bli behörig eller för meritpoängen räknas det inte in i meritvärdet. Om du däremot har fått ett högre betyg i en kurs som du redan har läst byts betyget ut mot det högre. Läs mer om komplettering.
 
//Lise-Lotte, syv
 
 

Välkommen att ställa frågor igen

Hej
 
Nu startar ett nytt läsår och många frågor och funderingar börjar ta fart vare sig du ska börja gymnasiet nästa år eller har funderingar på en högre utbildning. 
 
Det är vanligt att börja fundera på att förändra sitt liv när man kommer tillbaka till jobbet efter semestern.
 
Vare sig du har frågor om gymnasiet eller annan utbildning har du nu möjlighet att ställa frågor igen till en utbildad studie- och yrkesvägledare.
 
Välkommen

Bloggen vilande

Bloggen kommer vara vilande ett tag då jag har mycket andra uppdrag just nu. Hoppas kunna börja blogga igen till hösten 2014.
Under tiden kan du fortfarande se information om studier på olika nivåer. Det är endast blogginlägg, aktuellt och tjänsten "fråga syv" som inte kommer uppdateras på ett tag.
Eventuellt kommer bloggen övergå till en hemsida också, men det är inte klart än.
 
Om du har frågor om studier kan du fortfarande maila mig på [email protected]. Jag försöker svara på mailen regelbundet.
 
Hoppas förståelse finns och lycka till med Dina Studier...
 
Vänliga hälsningar
Lise-Lotte, syv
Dina Studier

Betyg för att få gymnasieexamen

Från: Kristin
 
Fråga:
Jag går andra året på Barn och Fritidsprogrammet, och fick veta att jag kommer antagligen få F i Idrott eftersom jag inte kan livrädda. 
Jag är alltid med på lektionerna och kan simma, men jag kan inte hämta dockan från botten i bassängen. Därför känns det onödigt att fortsätta gå på idrotten om jag ändå kommer få ett F. 
 
Så till frågorna: 
1. vad är skillnaden mellan streck och F?
2. Vad händer om jag nu slutar gå på idrotten och får ett streck, kommer det påverka mig i framtiden? Kommer jag fortfarande kunna söka in på universitet? 
 
Väldigt tacksam för svar!!!
 
Svar:
1. Skillnaden är om du får ett F har du varit på lektionerna och försökt delta efter bästa förmåga. Av någon anledning har du inte nått upp till kunskapsmålen för betyget E och får därför ett F. Om du däremot inte är närvarande på lektionerna så är risken att du får ett streck eftersom läraren då inte har någon grund till bedöming av dina kunskaper och streck är inget betyg vilket F är. 
 
2. Om du får ett streck i idrott får du inte en gymnasieexamen vilket du får om du enbart har F i idrott. Du får ha F i upp til 250 gymnasiepoäng, men inte streck för att få examen. Dessa 250 gymnasiepoäng F får däremot inte vara matematik 1, svenska 1, engelska 5 samt 400 poäng av de programgemensamma ämnena plus gymansiearbete.
 

Plugga gymnasiet utomlands

Från: Matilda
 
Fråga:
Hejhej!
Jag är väldigt trött på Sverige och har varit det enda sen jag var riktigt liten. Nu börjar jag 9an och det är gymnasieval och massa såna saker. Jag undrar om det finns någon chans att jag skulle kunna studera hela gymnasiet utomlands och hur jag skulle bo för tror inte min familj är så sugen på att flytta. Skulle jag kunna bo i någon annan familj eller hur skulle det funka?
 
Svar:
Det finns möjlighet att studera hela gymnasiet utomlands.
Du behöver själv kontakta skolan du ska studera vid i god tid. Det kan vara bra att prata med den syv som jobbar på din skola du går på nu också.
Det lättaste är kanske att komma i kontakt med ett företag som förmedlar studier utomlands. Dessa företag kan hjälpa dig med det mesta kring dina studier utomlands.
Det finns flera olika företag som erbjuder hjälp vid utlandsstudier. Det företag jag hittar som har bäst information om studier på längre tid utomlands är Blueberry.
 
Det finns möjlighet att studera ett år också om du inte skulle vilja studera hela din gymnasietid utomlands.Då finns företag som STS och EF. För att söka på fler företag eller information kan du söka på studera gymnasiet utomlands.
 
Det är viktigt att ta reda på att du kan tillgodoräkna dig studierna i Sverige om du skulle vilja plugga på högskolan här.
 
Du ville också veta om boende och det beror mycket på var du ska studera. Dom möjligheter som finns är på ett studenthem, i egen lägenhet eller hos en värdfamilj.
 
Vad gäller ekonomi så kostar det att studera utomlands. Det skiljer sig åt vilket land du vill studera i. Du kan däremot oftast få lån och bidrag från CSN (Centrala Studiestödsnämnden) här i Sverige när du väljer att studera utomlands.
Det kan bli lite tufft med ekonomin eftersom det ofta nästan nätt och jämnt täcker upp kostnaderna. Därför kan det vara bra att ha lite andra pengar eller om det går att jobba vid sidan om studierna.
 

Välkommen tillbaka

Nu är jag tillbaka igen efter sommarledigheten. Välkommen att ställa frågor under tjänsten "fråga syv".

Kontakta mig, Lise-Lotte, syv, Dina Studier på [email protected] om du hellre vill boka en tid för chatt.

Trevlig sommar

Jag gör ett upphåll i bloggandet nu och tjänsten "fråga syv". Jag återkommer igen 12 augusti och då går det att ställa frågor igen.
 
Till dess önskar jag dig en riktigt bra och skön sommar.
 
//Lise-Lotte, syv
 
 
 
 
 
 

Rangordna i högskolevalet

Från: Jessica
 
Fråga:
Hej,
 
Jag undrar hur jag ska rangordna mina högskoleval på antagning.se. Jag skulle vilja läsa till läkare och kommer ha runt 21.8 poäng och jag såg att Umeå hade lägst antagning 21.85 och Örebro 21.8 VT13. Ska jag välja Örebro och ta bort Umeå eller ska jag prioritera Örebro före Umeå, eller ska jag göra tvärtom? För mig spelar det inget roll vilken högskola det blir, jag vill helt enkelt bara komma in!
 
Svar:
Du kan ha med båda. Du har skrivit att det inte spelar någon roll var du kommer in, men det val du placerar högst är också det val du anmäler dig till i första hand och helst vill komma in på, det andra valet det du vill komma in på i andra hand o.s.v.
Det kanske beror lite på vilken ort du trivs bäst på. Vilken ort ligger längst bort från din hemort?  Det kan också vara bra att kolla upp vilken högskola du skulle tycka bäst om. Ibland kan olika orter ha olika upplägg på utbildingarna. Titta på studieplanerna.
 
Du kan som högst bli antagen till 45hp (högskolepoäng), en termin med heltidsstudier är 30hp, vilket innebär att du även kan bli antagen till en kurs eller halvtidsutbildning till på 15hp. Lite krångligt system kan tyckas, men i ditt fall kan du söka till båda utbildningarna, men blir du antagen till den högst upp stryks den som är under eftersom även den är en heltidsutbildning. Kommer du däremot in på ditt andrahandsval tror jag om jag inte minns fel stå kvar som reserv till dig förstahandsval.
Mer information finns på antagning.se
 
Vad gäller antagningsstatistiken kan den ändras till VT13 eftersom du endast kan se föregående antagningsår.
 
Lycka till!
 
Mvh
Lise-Lotte, syv
 

Glad Påsk


Utbildning till studie- och yrkesvägledare

Från: Oscar
 
Fråga:
Hej!
Om jag vill plugga till studievägledare men inte är helt säker, vilken kurs kan jag då läsa för att börja studera till det utan att börja på programmet?
 
Svar:
Jag är inte säker på att jag förstår din fråga.
För att bli studie- och yrkesvägledare och få en yrkesexamen behöver du läsa studie- och yrkesvägledarprogrammet vid högskola/universitet som finns i Stockholm, Umeå och Malmö.
 
För att vara behörig till studie- och yrkesvägledarprogrammet behöver du ha förutom grundläggande högskolebehörighet även ha minst godkänt betyg i samhällskunskap A.
 
Under utbildningen får du läsa kurser inom både beteendevetenskap och samhällsvetenskap. Det ingår även 15 veckor praktik. Du läser tre år på högskola.
Läs mer om programmet på studera.nu

Sista dag att söka till högskolan 15 oktober

 
 
Nu är det slutspurt att söka till högskolan. Sista dagen att ansöka är på måndag 15 oktober. Om du vill få lite tips om hur du kan bli säkrare på ditt val kan du titta i tidigare inlägg Om "välja rätt högskoleutbildning.
 
Lycka till

Tanken bakom YH utbildningar

Från:  Anna

Fråga:
Hur insatt är du i Yrkeshögskoleutbildningar Det finns en Yh-utbildning i ReklamMarknadsföring. Yh-utbildningar ska ju spegla ett behov på arbetsmarknaden med dräller det inte av arbetslösa reklamare Hur är tanken?


Svar:
Tanken är att yrkeshögskoleutbildningar ska som du skriver bygga på att yrket behövs på arbetsmarknaden just då. Yrkehögskoletutbildningar startar kanske fem år i rad för att sen göra uppehåll ett tag. Tanken är nog också att de startar på de orter det finns arbetsmarknad för de.

Du skriver att du är intresserad av Reklam Marknadsföring. Det finns en rad olika utbildningar inom t.ex marknadsföring. Jag tänker att du borde kunna jobba med just marknadsföring på ett företag eller myndighet t.ex. Du behöver ju inte just arbete med reklam att tillverka affischer eller utforma annonser. Marknadsföring kan ju vara så mycket mer. Då är du den som planerar reklamen och hur en produkt eller tjänst ska presenteras.

Som du skriver är det rätt hård konkurrens mellan jobben just i reklambranschen enligt arbetsförmedlingen. Jag kan inte svara på varför den utbildningen finns på yrkeshögskolan om det är svårt att få jobb. Tror att mediebranschen svänger mycket med konjunturen också. Men när jag tittar på reklam och marknadsföring på YH myndigheten kommer många olika utbildningar upp.
Det bästa är nog att kontakta skolan där utbildningen finns och fråga om den. Kan ju vara beroende på var i landet utbildningen finns också.

Men ställ mycket frågor och var lite kritisk.

Lycka till

Mvh
Lise-Lotte, syv

Läsa upp gamla betyg

Från: Marina

Fråga:
Jag har funderingar på att läsa till sjuksköterska. Då krävs det bl.a godkänt betyg i Kemi A och Fysik A. Jag antar att godkänt betyg motsvarar betyg 3 i det gamla systemet jag har läst teknisk linje och hade betyg 3 i fysik efter första läsåret, men betyg 2 i slutbetyget. Är det betyget från åk1 som räknas, dvs trean, för det är väl det som är Fysik AI kemi har jag betyg 2, så detta måste jag läsa upp. Hur gör jag detta. Går det att läsa kemi på distans. Hur gör jag för att räkna om mina gamla betyg till dagens skala Jag har betyg i systemet 1-5.Mvh Marina
Svar:
Jag börjar med att svara på hur du räknar ut ditt gamla betyg till nya. Du går in på följande länk hos antagning.se. Där får du instruktioner hur du går tillväga.

Vad gäller att studera kemi på distans kan jag inte svara på det. Tror att det kan vara svårt att studera kemi helt på distans, men hör efter med komvux i din hemkommun vad som erbjuds.

Lycka till!

Mvh
Lise-Lotte, syv

Examen


RSS 2.0

Namn

Email

Meddelande