Så här gör du för att fråga syv:

För att ställa en fråga till syv skriver du din fråga i formuläret i sidomenyn till höger. OBS! Om du inte vill att ditt svar ska publiceras i bloggen, skriv det i meddelandet.
Du kan också chatta med syv. Läs mer

Bedöming från folkhögskola

Från: Sali Andi

Fråga:
1) Hur många folkhögskole studenter tar de i varje högskoleprogram, jag har hört att varje program tar max 2 elever av folkhögskolan är det sant?

2) Om jag går på allmänkurs & läser alla kärn ämnen, natur B och matte B och får utmärkt på omdömet vilka högskoleutbildningar kan jag söka till?

3) Min kompis sa att de räknar poängen från gymnasiet alltså för att komma in på läkarprogram så måste man ha 22p, hur räknas det då för ett omdöme från folkhögskolan.

4) Är det sant att det är svårt att komma in på läkarprogrammet ändå om man har läst kärnämnen i en folkhögskola och fått utmärkt, och så läser man naturvetenskapligt basår kan man komma in då på läkarprogrammet?

5) Finns det i Sverige jordbruksteknik utbildning, då man kan läsa hur man delar marker till jordbruk, alltså t.ex planera hur mycket träd behöver ett land plantera varje år och vilka sorters träd o.s.v. Har sökt mycket men hittade inget sådant.

Tack så hemskt mycket för din hjälp.

Svar:
1) Nej, det är inte just två st som tas in från urvalsgruppen från folkhögskola. Det varierar beroende på vilket program du söker på högskolan.

2) Det beror på vad du har med dig från gymnasiet och vilken behörighet du vill uppnå. Det finns tusentals utbildningar på högskolor/univeristet så vilka du specifikt kan söka till kan jag inte svara på här, men du kan läsa mer på folkhögskola.nu om allmänna kurser och vad du behöver läsa. Där kan du också läsa om folkhögskolornas omdömen och behörigheter. Du kan också ta kontakt med en folkhögskola.

3) Det stämmer att det krävs höga betyg för att komma in på läkarprogrammet och det ser inte ut att ändra sig. Men som du skriver får du endast omdöme från folkhögskolan som beskriver om du har förmågan att genomföra studier på högskolan. Om du inte har behörigheten när du går ut gymnasiet som krävs för läkarprogrammet behöver du kompletera för att nå upp till behörighet. Du kan också välja att läsa in de kurser som behövs på komvus. Då hamnar du istället i kompleteringsgruppen. Den gruppen har flera antagna än den gruppen som söker från folkhögskolan. Jag vet inte varför du just vill gå på folkhögskola, men komvux är också ett bra alternativ för att kompletera behörigheten.

4) Som jag skrev i svar på fråga 3 så kan det vara svårare att ta sig in via urvalsgruppen för folkhögskola än kompleteringsgruppen från komvux. För att få reda på hur det ligger till för läkarprogrammet är bäst att du kontaktar studievägledaren på de högskolor/universitet som har läkarprogrammet. De är experter på just deras program och område. Vad gäller naturvetenskapligt basår kan du söka till de utbildningar som kräver att du gått naturvetenskapligt program.

5) Här är nog bäst om du kikar in på SLU (Sveriges lanbruksuniversitet) där det finns många utbildningar inom lantbruk.

Lycka till!

Mvh
Lise-Lotte, syv, Dina Studier

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

Ditt namn:

Din emailadress:

Ämne:

Meddelande: