Så här gör du för att fråga syv:

För att ställa en fråga till syv skriver du din fråga i formuläret i sidomenyn till höger. OBS! Om du inte vill att ditt svar ska publiceras i bloggen, skriv det i meddelandet.
Du kan också chatta med syv. Läs mer

Behörighet till KY- utbildning

Från: Emma

Fråga:
hej!!

vad finns för möjligheter/hur går man till väga för att få behörighet till en KY-utbildning, tex sotare, om man är 25 år och jobbat heltid i 5 år, inte gått gymnasiet.

Hur lång tid skulle det ta om man pluggar på heltid, att läsa upp till "högskolebehörighet"? är det fullständiga betyg eller är det endast kärnämnen man behöver? Finns det någon annan väg att gå, på arbetslivserfarenhet tex?Svar:
Till KY-utbildningar eller YH (Yrkeshögskoleutbildning) som det mer och mer övergår till kräver ofta minst grundläggande högskolebehörighet. Det uppnår man antingen genom ett fullständigt gymnasiebetyg eller motsvarande från  komvux. Du kan alltså plugga på komvux för att få grundläggande behörighet till högskolan, men det är fler ämnen än bara kärnämnen du behöver läsa. i vissa fall kan det ändå gå att studera på LY eller YH-utbildningen genom t.ex. andra arbetsliveserfarenheter. Det är utbildningsanordnaren som bestämmer om eleven har förutsättningar för att tillgodogöra sig utbildningen. 
Det kan också vara så att det krävs särskild behörighet. Utbildningen kan också finnas som YH-utbildning, behörighet för YH-utibildningar kan du läsa mer om här. Du kan läsa om behörigheten till KY här.

För att få klara besked är bäst att kontakta skolan där utbildningen finns där du exakt kan få reda på vad som krävs och om det behövs kontakta komvux syv för att få reda på hur länge du behöver studera för att uppnå minst 2250poäng.

Lycka till!

Lise-Lotte, syv, Dina Studier


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

Ditt namn:

Din emailadress:

Ämne:

Meddelande: