Kvinnor har svårare att ta sig in på läkarprogrammet

Trots att det är 60% kvinnor som söker till läkarprogrammet är det lika många män och kvinnor som blir antagna.
Vad beror det på?
 
DN har i en artikel försökt klarlagt varför. Enligt Christina Cliffordson, högskolan Väst och Leif Strandberg från UHR (Universitets och högskolerådet) skulle det kunna bero på att högskoleprovet har fått en alltmer betydande roll i antagningen till högprestigefyllda utbildningar där de blivande studenterna har samma betyg.
 
Tyvärr har högskoleprovet den här höga betydelsen trots att det visar att det inte är avgörande för hur bra det sedan går på själva utbildningen utan där betyg är mer av betydelse. Cliffordson menar att män ur socialgrupp 1 oftare gör högskoleprovet och därför får in en slags rutin på hur det är uppbyggt. Det resulterar i att de får ett högre provresultat än kvinnorna vilket gynnar männen i antagningen.
 
I och med det nya högskoleprovet har det blivit ännu lättare för män och svårare för kvinnor att söka på högskoleprovet.
 
UHR föreslår att högskoleprovet ska få mindre betydelse eftersom det inte finns så mycket koppling till de ämnen man faktsigt läser på högskolan sen.
Cliffordson pekar mer på att det borde införas som nationella prov för de ämnen som ingår i sökt utbildning.
 
Läs hela artikeln och se filmen på DN

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0