Många gymnasieelever byter program efter första året

Skolverket skriver om att fem procent av eleverna väljer att byta program efter första året på gymnasiet. Eleverna får då en ny chans, men för kommunerna innebär det en kostnad eftersom eleven då går fyra år i gymnasiet istället för tre.
 
Skolverket tror att om grundskolorna skulle satsa mer på studie- och yrkesorientering skulle man kunna få fler elever att välja rätt program från början.
Intervjuer har gjorts med elever som visar att orsakerna till byten av gymnasieprogram är i huvudsak att eleverna inte tyckte om innehållet i programmet, inte trivdes i klassen eller kom efter med studierna.
 
Skolverket skriver vidare att det kan bli som en "gymnasiechock" för elever när de byter till gymnasiet från grundskolan. Det skulle kunna underlättas med att eleverna redan i grundskolan skulle få mer hjälp att ta ansvar för sina studier.
 
Charlotte Mannerfeldt, undervisningsråd på Skolverket ser inte alternativet att ta bort möjligheten att byta program som ett bra alternativ utan snarare att få in eleverna på rätt program genom att göra studie- och yrkesorienteringen till hela skolans ansvar i grundskolan.
 
Läs mer på Skolverket

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0