Yrkesprogrammen utreds

Antalet sökande till yrkesprogrammen har generellt minskat väsentligt sen GY11 började gälla hösten 2011. Det program som finns en kris kring är vård- och omsorgsprogrammet. Jan Björklund presenterade i torsdags hur yrkesprogrammen ska göras om med betoning på vård- och omsorgsprogrammet. Det behövs nämligen många personer inom de yrkesgrupperna framöver.
 
Björklund började med att berätta om att tekniska programmet som nu går att välja en 4-årig variant av och ekonomiska programmen är de som är vinnarna. Han förklarar med att det har minskat på vissa yrkesprogram men ökat på teknikprogrammet och ekonomiska programmet. Bl.a har elever som skulle valt handel- och adminsitration istället valt ekonomiska programmet.
 
Björklunds förklaring till det minskade elevantalet på yrkesprogrammen är att det också beror på de högre antagningskraven. Färre är behöriga för att söka vilket leder till att många av de som tidigare skulle varit behöriga hade sökt till yrkesprogrammen.
Ett program som är i kris är vård- och omsorgsprogrammet. Björklund menar att det antalet elever som går ut vård- och omsorgsprogrammet inte alls motsvarar behovet på arbetsmarknaden. Han menar att det inte enbart handlar om utbildningens uppläggning utan minst lika mycket om hur arbetsmarknaden och hur attraktionskraftigt yrkena är.
En utredning ska tillsättas för att stärka vård- och omsorgsprogrammet. Förslag finns om att det ska bli en undersköterskeexamen och att det ska finnas en inriktning att läsa vidare till sjuksköterska.
 
Se hela inslaget på regeringskansliet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0