Kortare yrkesutbildningar planeras

Regeringen har planer på att skapa yrkesutbildningar på gymnasiet som endast är 1-2 år långa. Där är tanken att eleverna enbart ska läsa yrkesämnen och inga teoretiska ämnen. Det förekommer en hel del avhopp redan i år 1 på gymnasiet som det ser ut i dagens gymnasieskola. Regeringen vill minska dessa avhopp genom denna nya form av gymnasieutbildning.

Eleverna ska bli klara att börja jobba direkt efter och de får ett "yrkeskunskapsbevis" istället för de "vanliga" yrkesprogrammens yrkesexamen. Den stora skillnaden blir alltså att yrkesprogram där även lärlingsutbildningen ingår kommer vara 3-åriga med teoretiska ämnen och dess nya utbildningar kommer vara 1-2 år utan några teoretiska ämnen. Varken på dagens yrkesprogram eller ännu mindre på de nya programmen kommer eleverna automatiskt bli högskolebehöriga vilket gör att de är tvungna att läsa in kurser för högskolebehörighet på t.ex komvux om de senare vill plugga vidare.

Jan Björklund tror att det ska motivera redan skoltrötta elever att slutföra den kortare utbildningen genom att de inte behöver läsa teoretiska ämnen och att den är mycket kortare.

Förslaget är fortfarande under beredning på utbildningsdepartementet. Tanken är att det ska tas i bruk i mindre skala läsåret 2013/2014 och i större skala läsåret 2015/2016.

Källa: SvD


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0