Språkval i grundskolan påverkar meritpoäng till högskolan

Det kan låta avlägset att elever som ska välja språk i åk.6 ska börja tänka på vad de vill gå för program på gymnasiet. Men det har en betydelse för de framtida meritpoäng eleverna kan få för Moderna språk (tyska, franska och spanska) på gymnasiet.

Om en elev på gymnasiet har högsta betyg i allt får den som mest 20 i meritvärde. Sen kan eleven få meritpoäng i Morderna språk (tyska, franska och spanska), engelska samt matematik. Där kan det som högst bli 2,5 meritpoäng att plussa på meritvärdet vilket gör att det högsta meritvärdet med meritpoäng blir 22,5. Vissa utbildningar på högskolan som t.ex. läkarprogrammet, veterinärprogrammet eller psykologprogrammet kräver ofta 22,5 i meritvärde.

Om nu inte eleven har läst Moderna språk i grundskolan kan eleven inte få meritpoäng på gymnasiet för det. Det som också blir nytt fr.o.m. hösten är att eleverna får lägga till språkvalet på de 16 bästa betygen av de andra ämnena vilket gör att de elever som har språkval kan få ett högre meritvärde från grundskolan att söka till gymnasiet på.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0