Svårare att få A än MVG

Enligt nya betygssystemet som är en femgradig skala, A-E ska A motsvara betyget MVG. I höst är det elever i åk.8 och elever första året på gymnasiet som är först ut at få betyg efter nya systemet.

Eftersom det är fem steg istället för tre kommer det bli riktigt svårt att få ett A även fast det motsvarar MVG i det gamla systemet. För att få ett A ska alla betygskriterier för A vara uppfyllda. På B ska till mesta delen betygskriterierna för A också vara uppfyllda. Vissa av eleverna hade fått ett MVG i gamla systemet

Det kan därför skapa en orättvisa när eleverna ska söka till högskolan tillsammans med elever som har fått betyg enligt gamla systemet.

 

Utbildningsminister Jan björklund tror att det kommer jämna ut sig eftersom några av betygen kommer vara högre och vissa lägre betyg.

Regeringen har bestämt att det inte kommer bli någon kvotgrupp för elever som söker från nya systemet när de ansöker till högskola.

Läs mer på SVT

 

Kommentar: Man får ändå anta att det kan bli en viss orättvisa första åren när elever från det gamla och nya systemet söker tillsammans. Därför kanske det hade varit att föredra en kvotgrupp.

//Lise-Lotte

 


Kommentarer
Postat av: Carina Stenberg

Naturligtvis blir det orättvist i början. Framförallt blir det mycket svårare för elever med det nya betygssystemet att ta sig in på högskoleutbildningar med höga antagningspoäng. Naturligtvis blir det svårare att få fulla poäng (eller nästan fulla poäng) med det nya systemet. Efter några år blir det rättvist och bra men i övergången kommer elever med nya betygssystemet att få det väldigt svårt att konkurrera till attraktiva utbildningsplatser! När eleverna blir medvetna om detta tror jag att inte att protesterna uteblir.

2012-02-09 @ 11:41:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0