Custom Search


Aktuellt

Facebookgrupp Dina Studier - ForumGuide till att välja gymnasieprogram och skola

Saco studentmässa

Nu kan du besöka Sacos studentmässa i Stockholm.
 
Här finns många högskolor och universtiet, folkhögskolor, yrkesutbildningar, privata utbildningar samt representanter för utländksa utbildingar. Olika myndigheter, organisationer och arbetsgivare finns på plats.
 
Du får en bra möjlighet att bekanta dig med de olika högkskolorna och universiteten och arbetsgivare inför ditt kommande val till högskolan. Du kan få tips och idéer om framtida yrken.
 
I första hand är det elever i årskurs 3 på gymnasiet som brukar besöka mässan, men alla är välkomna.
 
Var: Älvsjömässan
När:2 - 4 december 2015
Tid: 2 och 3 december 09.00 - 16.00, 4 december 09.00 - 15.00.
 
Kostar: 50 kronor i entréavgift eller 30 kronor vid gruppbokning.
 
Källa: Saco, studentmässor

Var finns jobben i framtiden?

Saco har nu publierat listan över jobb som räknas som ett yrke att satsa på i framtiden för att lättare kunna få jobb.
 
De yrken du i så fall ska titta extra noga på är enligt listan:
Arbetsterapeut
Arkitekt
Audionom
Biomedicinsk analytiker
Datavetare
Djursjukskötare
Inredningsarkitekt
Kemist
Lärare i årskurs f-3 och 4-6
Matematiker och statistiker
Planeringsarkitekt
Receptarie och skolledare
Speciallärare och specialpedagog
Tandhygienist
Ämneslärare i årskurs 7-9 och gymnasieskolan
 
Du kan läsa mer och även hitta listor med jobb i balans och där konkurrensen är stor på Saco

Öppet hus

I november och fram till gymnasievalet har de flesta gymnasieskolor öppet hus.

Det är ett utmärkt tillfälle att se skolan du är intresserad av. Du får chans att prata med både elever och personal och ta reda på om det du önskar finns på skolan. 
 
Det som kan vara bra att veta:
  • hur stor är skolan, hur många elever går där?
  • finns skolsköterska, kurator, studie- och yrkesvägledare?
  • finns matsal, idrottshall och bibliotek?
  • vilka programfördjupningar har skolan?
  • vilka individuella val finns?
  • kan skolan erbjuda hjälp om du till exempel behöver mer hjälp i matematik eller har dyslexi
  • vad har skolan för arbetssätt? Vissa skolor kan till exempel ha lektioner halva dagen och sen får du plugga hemifrån resten, någon annan skola kanske jobbar med case där du som elev får lösa situationer och problem från verkligheten medan en annan skola kanske jobbar med fler ämnen i samma projekt. Vad passar dig?
  • hur ser samarbetet med näringsliv, arbetsliv och skola ut? 
  • finns någon elevförening och aktiviteter?
  • om du inte trivs på ett program, hur ser möjligheten ut att byta program?
 

Försök ta reda på så mycket som möjligt. Var kritisk. Allt behöver inte vara jättebra för att skolan lockar med diverse "presenter". Skolorna är alltid måna om att få så många elever som möjligt.

När du har varit på några skolor kan du jämföra de med för och nackdelar.

Det är också bra att "provåka" vägen till skolan. Då får du en uppfattning om du vill åka den vägen i tre år.

För att se när de skolor du är intresserad av har öppet hus kan du titta på till exempel gyantagning.se om du bor i Stockholms län eller Håbo kommun eller gå in på skolans hemsida eller titta på den sida du ska söka till gymnasiet.
 
Lycka till

Byta gymnasieprogram

Nu när terminen har pågått ett tag kan det hända att du känner att du inte riktigt är på rätt plats eller gymnasieprogram trots att du har försökt att välja rätt.
Om du vill byta gymnasieprogram eller skola så behöver du först kolla om det finns platser lediga på det program och skola som du vill byta till.
Det kan du göra genom att kontakta skolan till exempel studie- och yrkesvägledaren. Du behöver även prata med studie- och yrkesvägledaren på den skola du ska byta ifrån.
 
Byta så tidigt som möjligt
Det bästa är att försöka byta program eller skola så tidigt in på terminen som möjligt. Det är svårare ju längre tiden går. Om du till exempel har gått en termin eller ett helt läsår kan det vara mycket svårare att byta. Om du efter ett år kommer på att du vill byta så pratar du med studie- och yrkesvägledaren som kan hjälpa dig att komma fram till vilket program som kan passa bättre och om programmet finns på din nuvarande gymnasieskola eller om du behöver byta skola.
Om du byter skola, men inte program kan det ändå vara så att på den nya skolan kanske de har läst kurser som du inte har läst än och det kan vara svårt att ta igen de då.
Det kan också vara svårt att byta mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program med tanke på att de skiljer så mycket åt.
Oavsett behöver du prata med studie- och yrkesvägledaren för att se vad det går att göra för dina önskemål och situation.
 
Byta för att du inte trivs
Om det är för att du av någon anledning inte trivs på din skola är det bra att kontakta kurator eller skolsköterska för att kunna komma tillrätta med problemen så att du i första hand kan gå kvar på samma skola.
Om det ändå är så att du vill byta efter att ha pratat med kurator eller skolsköterska behöver du kontakta studie- och yrkesvägledaren som kan hjälpa dig.

Nytt läsår

Nu har de flesta börjat gymnasiet eller grundskolan för det här läsåret. Snart börjar även alla högskolestuderande. Det är alltid spännande i början av varje läsår.
 
För dig som börjar årskurs 9 stundar mycket atktiviteter om gymnasievalet som information, vägledningssamtal med studie- och yrkesvägledare, öppet hus på gymnasieskolor och praktikdagar för att sen avslutas med gymnaseivalet i februari.
 
För dig som börjar gymnasiet är det mycket nytt och mycket nya intryck och nya kompisar, lärare och skola. Nu får du chans att studera något inriktat på det som du är intresserad av och utveckla dig inom det.
 
Som högskolestuderande kanske du redan vet vad du vill bli eller så går du en enstaka kurs för att prova på något som kan tänkas bli en intressant utbildning i framtiden.
 
Vilken nivå du än studerar på är du välkommen att ställa frågor till mig som är studie- och yrkesvägledare i bloggen "fråga syv".
 
//Lise-Lotte, studie- och yrkesvägledare
 
 

Högskolevalet

I måndags 16 mars öppnades sidan för att söka till högskolan höstterminen 2015.
Sista ansökningsdag är 15 april.
 
Det finns många utbildningar på högskolor och universitet och det finns både enstaka kurser och program inom många olika områden. Inom de olika områdena finns också uppdelningar.
Kanske är du på det klara med vad du vill studera till, men många är nog osäkra och kanske har flera olika alternativ.
Det är inte lätt alltid att veta vilken utbildning eller högskola/universitet som är bäst för just dig.
 
För att lättare komma fram till det bästa valet för dig och din situation kommer här lite tips.
 
Börja med att tänka på vad du är intresserad av, vad du gillar att göra, dina styrkor, vad du är bra på?
Vad hade du för tankar med gymnasieprogrammet du valde, vill du ha en fortsättning inom samma område?
Vad skulle du vilja lära dig mer om?
Har du kanske ett drömyrke? I så fall, ta reda på så mycket som möjligt om det yrket och vad som krävs för utbildning. Finns några hinder, vad krävs?
 
Sök sedan på studera.nu på utbildningar du är intresserad av och jämför dem. 
 
Kanske finns det fler olika områden och utbildningar du är intresserad av. Gör då en lista på fördelar och nackdelar.
 
Om du är osäker på om du väljer rätt utbildning kan du börja med en enstaka kurs för att se om du gillar ämnet?
 
Behöver du komplettera något för att få behörighet? Finns några andra krav för att komma in på utbildningen?
Kan du tänka dig flytta?
Kanske behöver du studera på distans, den möjligheten finns med många utbildningar. Kanske behöver du arbeta extra för att klara ekonomin.
 
Efter det är det dags att välja studieort, vilket också kan vara svårt.
 
Vad gäller studieort behöver du tänka på om du kan flytta om det behövs, om inte hur lång restid är det? Om du behöver flytta, hur ser möjligheterna till bostad ut på studieorten?
Samma utbildning kan skilja sig lite åt beroende på studieort. Därför är det bra att kolla upp hur utbildningen ser ut på olika orter.
Vill du studera på distans eller campus? 
 
Hoppas du hittar den utbildning som leder till ditt framtida yrke.
Lycka till!

Lise-Lotte, studie- och yrkesvägledare

 
 
 

Gymnasieprogram som med större chans till jobb

Enligt en undersökning gjord av Statistiska Centralbyrån är det stor chans till jobb efter gymnasiet om du har gått enregiprogrammet, fordons- och transportprogrammet eller bygg- och anläggningsprogrammet.
 
Det var 74% som fick jobb efter el- och energiprogrammet, 72% efter fordons- och transportprogrammet och 68% efter bygg- och anläggningsprogrammet.
 
Det är ju tanken bakom yrkesprogram att det ska vara lättare att få jobb efter och att kunna börja jobba direkt efter gymnasiet.
 
Tyvärr så leder inte alla yrkesprogram lika lätt till jobb. Om du går restaurang- och livsmedelsprogrammet eller barn- och fritidsprogrammet kan det vara lite svårare med jobb.
 
Av de högskoleförberedande programmen var det högst andel av de elever som gått naturvetenskapliga programmet som valde att studera vidare. Även teknikprogrammet och samhällsvetenskapliga programmet har många som studerar vidare.
 
Om man ser till män och kvinnor är det vanligare att män börjar jobba efter gymnasiet.
 
Källa: DN - Här är gymnasieprogrammen som ger jobb

Gymnasievalet

Nu är det dags för de flesta elever i årskurs 9 att välja till gymnasiet. Det är ett stort beslut som många elever uppfattar som livsavgörande och ibland har svårt att välja ibland så många utbildningar som finns.
 
Det kan vara bra att få prata med en studie- och yrkesvägledare på din skola om din situation. Där får du chans att komma fram till vad just du vill och vilka alternativ som finns och har sen lättare att själv fatta beslut om vilken utbildning som kan passa.
 
Det finns också möjlighet att ställa frågor av mer allmänn karaktär i tjänsten "Fråga syv".
 
Även om du skulle komma på när du har börjat gymnasiet att det kanske trots allt inte var rätt utbildning är det inte omöjligt att byta utbildning även om det är lättare för dig om du trivs på den utbildningen som du väljer från början. 
 
Prata gärna med andra om valet. Det är alltid bra att få andras synvinklar även om det är ditt val.
 
Du kan få lite mer hjälp i "Guide till att välja gymnasieprogram och skola".
 
Lycka till med ditt gymnasieval
 
//Lise-Lotte
Studie- och yrkesvägledare
Dina Studier

Högskoleprovet

Nu är det dags att göra högskoleprovet för dig som vill förbättra chansen att komma in på högskolan. Det ger dig en extra chans i urvalsgruppen för högskoleprovet.
Högskoleprovet finns chans att göra ett på hösten och ett på våren. Från och med i år kostar det 450 kronor.
 
Studeravidare.se finns möjlighet att göra gamla prov för att träna.
 
Sista anmälningsdag är 16 februari.
Anmälan högskoleprovet

Söka till högskola

Nu har sidan för att kunna anmäla dig till högskolan öppnat. 
 
Om du har många alternativ att välja på kan det vara bra att ta reda på så mycket som möjligt om de olika alternativen.
 
 
Vad blir konsekvenserna av olika alternativ?
Är du  beredd att flytta för att gå din drömutbildning, finns i så fall bostad på orten?
Kanske du hellre vill plugga på distans än campus för att lättare kunna jobba också eller vara närmare din familj.
Om du väljer mellan olika lärosäten, men samma utbildning. Vad skiljer sig åt på de olika lärosätena och upplägget av utbildningen?
 
Du kan också välja att "prova på" en utbildning genom att gå en kurs som har med det utbildningsområde att göra som du är intresserad. Kanske något gör att du ändå tvekar. Då kan det vara bättre att gå en enstaka kurs först för att se om du fortfarande är intresserad sen.
 
Det här är lite du kan tänka på inför högskolevalet.
 
Du kan jämföra utbildningar på studera.nu och du söker på antagning.se. 
 
Sista ansökningsdag är 15 oktober.

Välkommen till en nystart

Nu börjar höstterminen för många studerande och kan vara både spännande och skrämmande. Vare sig du börjar gymnasiet eller högre utbldning är det en helt nu värld du kliver in i med förmodligen en massa frågor och funderingar som snurrar i huvudet.
 
Eller så har du börjat jobba igen efter semestern och känner att du skulle vilja göra någon förändring i livet vilket kan vara vanligt att känna så efter semestern.
 
Kanske har du börjat fundera på att börja plugga för att kunna byta jobb eller så har du som ska börja gymnasiet nästa år många frågor inför det.
 
Nu startar jag upp lite försiktigt igen. Det går bra att ställa frågor i tjänsten "Fråga syv". Välkommen

Bloggen vilande

Bloggen kommer vara vilande ett tag då jag har mycket andra uppdrag just nu. Hoppas kunna börja blogga igen till hösten 2014.
Under tiden kan du fortfarande se information om studier på olika nivåer. Det är endast blogginlägg, aktuellt och tjänsten "fråga syv" som inte kommer uppdateras på ett tag.
Eventuellt kommer bloggen övergå till en hemsida också, men det är inte klart än.
 
Hoppas förståelse finns och lycka till med Dina Studier...
 
Vänliga hälsningar
Lise-Lotte, syv
Dina Studier

Dags att söka till gymnasiet

Nu går det att söka till gymnasiet. Ansökan gör du på internet med inloggningsuppgifter. Du ska sen skriva ut ansökan, skriva på och lämna till din studie- och yrkesvägledare.
 
Mycket finns att välja på och det kan ibland vara svårt att bestämma sig därför. Om du skulle ångra dig finns chans till omval i april-maj.
 
Antagningspoäng föregående år går oftast att se på den gymnasieantagnings sida du vill söka till. Det går också att kontakta skolor du är intresserad av för att ta reda på antagninspoäng.
 
Många elever känner oro över att inte välja rätt program från början. Det finns ändå chans även om du redan har börjat på gymnasiet att byta. Det är bäst att byta så fort som möjligt i så fall in på terminen. Prata med studie- och yrkesvägledaren på den skola du har börjat på i så fall och ta kontakt med någon annan skola du är intresserad av för att se om det finns lediga platser där.
 
Om du vill ha hjälp och tips vad du kan göra för att underlätta kan du kika på "Guide till att välja gymnasieprogram och skola"
 
 
 
 
 

Nu visas antagningsbesked för våren

Nu kan du se ditt antagningsbesked på antagning.se om du har sökt utbildning på högskola till våren. Du behöver svara ja för att behålla din plats. Sista svarsdag är 20 december.

Här finns jobben om fem år

Om du är akademiker har du goda jobbchanser. Störst chans har du som är gymnasielärare i yrkesämnen, biomedicinsk analytiker eller arbetsterapeut enligt Sacos Framtidsutsikter som ges ut varje år. Där går det att se prognoser för 60 olika yrken.
 
Det är alltid bra att utbilda sig, men beroende på yrke ser framtidsutsikterna lite olika ut ändå. Förutom att du i ska välja utbildning efter vad du är intresserad av är det också bra att veta vilka yrken som behövs mer eller mindre i framtiden.
 
Det är bäst när det är balans i yrket. Då finns tillräckligt många som söker jobb och det finns tillräckligt många lediga jobb.
 
Lista över yrken med liten konkurrens, yrken i balans och yrken med hög konkurrens hämtad från Saco
 
Yrken med liten konkurrens                            
Arbetsterapeut                                              
Audionom                                                     
Biomedicinsk analytiker                                 
Cytodiagnostiker                                           
Datavetare                                                                     
Djursjukskötare                                             
Gymnasielärare i yrkesämnen                                 
Kemist                                                         
Matematiker/statistiker                                  
Naturvetare inom arbetsmiljö                          
Naturvetare inom trädgård och landskap          
Planeringsarkitekt                                         
Receptarie                                                   
 
Balans                             
Agronom                                                                                           
InredningsarkitektBeteendevetare
Apotekare                         
Arbetsförmedlare               
Arkitekt  
Bibliotikarie                       
Brandingenjör                    
Civilekonom/ekonom  
Civilingenjör
Dietist 
Djurskyddsinspektör
Fysiker
Geovetare
Högskoleingenjör
Jurist
Jägmästare
Kiropraktor                                                                
Landskapsarkitekt
Lantmästare
Logoped
Lots
Läkar
Lärare i grundskolans tidigare år, senare år och gymnasielärare i allmänna ämnen
Lärare/forskare vid universitet och högskolor
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Naturvetare inom lantbruk
Naturvetare inom life science
Naturvetare inom miljö
Naturvetare inom skog
Officer
Personalvetare
Psykolog
Sjukgymnast/fysioterapeut
Sjukhusfysiker
Skogsmästare
Skolledare
Socionom
Studie- och yrkesvägledare
Systemvetare
Tandhygienist
Tandläkare
 
Yrken med stor konkurrens
Biolog
Hälsovetare
Kommunikationsyrken
Musei- och kulturyrken  
Samhällsvetare
Veterinär

RSS 2.0