Anmälan och antagning

Gymnasium:
De flesta söker via internet. Vilka program som finns på vilka skolor hittar du information om på bl.a utbildningsinfo (som drivs av skolverket),
 gymnasieguiden eller gymnasium.se. För dig som bor i Stockholms län och Håbo kommun går det också bra att titta på gyantagningen.se där du också söker gymnasieutbildning. Senaste ansökningsdag är i mitten av februari.
Ta reda på fakta om programmen.

För dig som har tänkt att söka till idrottgymnasium är det bra att kontakta studie- och yrkesvägledaren så snart som möjligt på höstterminen eftersom du ska söka på två ställen. Du söker till idrotten hos respektive idrottsförbund antingen 15 oktober eller 1 december och du söker till programmet i februari.
 
Urval: Om det finns fler sökande än lediga platser till ett gymnasieprogram görs ett urval. Du konkurerar då med ditt meritvärde. Meritvärdet ränkas ut genom att summera de16 bästa betygen + modernt språk (om du har läst det). Värdet på betygen är E=10, D=12,5, C=15, B=17,5 och A=20. Högsta meritvärde om du läst moderna språk blir då 340 om du har betyget A i alla ämnen. Om du har betyget E i alla ämnen blir meritvärdet då 170. 
 


Högskola:
Först kan du läsa om och jämföra utbildningen med andra utbildningar på studera.nu. När du vet vilken utbildning du vill söka går du till antagning.se. Där går du in och letar efter den utbildning du vill söka och sen registerar du dig som användare och får sen ett användarnamn och lösenord och kan sen klicka dig vidare och anmäla dig.
För att söka till högskola och universitet behöver du vara behörig för högskolestudier. Läs mer här om behörighet.
Senaste ansökningsdag till höstterminen är 15 april och till vårterminen 15 oktober.

Yrkeshögskola:
För att söka en utbildning hos en yrkeshögskola kan du gå in på myndigheten för yrkeshögskola där all information om yrkeshögskoleutbildningar finns. Där kan du leta upp den utbildning du är intresserad av.

Senast uppdaterad 2013-09-25
Trackback
RSS 2.0