Elever med Aspberger kan sina områden extemt bra

Många gånger finns personer med i filmer och tv-serier som har extremt lätt för att komma ihåg saker eller lära sig något speciellt. Elever i "verkligheten" som har dessa egenskaper kan ha Aspberger.
Dessa elever kan även ha svårt i sociala sammanhang med att läsa av andra människors känslor och uttryck. De kan även ha svårt för planerign och strukturering i vardagslivet.
 
Ofta är dessa elever väldigt duktiga  på något specifikt ämne. På vissa skolor finns just Aspbergerklasser. Lundellska gymnasiet i Uppsala har en sådan klass. Här är klasserna små och upplägget har en tydlig struktur. Elever med Aspberger har svårt att koncentrera sig om det blir för mycket störningar i klassrummet.
 
Expressen har gjort en artikel om Aspbergerklassen på Lundellska skolan och Nemi Pelgrom som är en av eleverna i Aspbergerklassen. Hon har bl.a lärt sig 2000 decimaler i Pi. Hon har problem med att göra "tråkiga saker" som hon inte gillar. Och på de skolor som har Aspbergerklasser är utbildningen anpassad efter individen. Där får eleven iställer göra det den är bra på och gillar.
 
Den nya gymnasiereformen har ställt till det för Aspbergerelever eftersom det ligger så mycket fokus på att kunna reflektera, analysera och organisera. De saker som Aspbergerelever har svårigheter med.
 
Trots att många fördomar finns ser det positivare ut idag än för några år sen eftersom det har blivit känt att dessa människor ibland har specialbegåvningar som många arbetsplatser skulle kunna ha nytta av.
 
Källa: Expressen
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0