Försök med spetsutbildning

Spetsutbildningar finns på 20 gymnasieskolor. Det är inom ämnena matematik, humaniora, naturvetenskap och samhällskunskap som spetsutbildningarna finns. Utbildningarna är på gymnasienivå, men samarbete finns med högskolor. Eleverna får en möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom dessa områden. Det kan förekomma tester för att bli antagen och utbildningarna är riksrekryterande vilket innebär att alla som är behöriga kan söka på samma villkor från hela landet. Det är ett försök som kommer pågå t.o.m 2014.

 

Johan Linder, undervisningsråd på skolverket visar upp en positiv bild både från elever och personal. Även högskolor och universitet ser positivt på utbildningarna.

Ändå är det svårt att locka elever att söka dessa utbildningar. Det är ofta elever från familjer med högre utbildningsbakgrund och elever som bor närmare skolan som söker utbildningen. Det är svårt att nå ut till elever i andra delar av landet och till elever med olika bakgrund.

 

Källa: Skolverket

 

Kommentar:

Här kan studie- och yrkesvägledare ta till sig något. Elever i åk 9 som är intresserade av just de ämnena som fördjupningen sker inom behöver få information om att spetsutbildningarna finns.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0