Meritpoäng

Elever kan i åk 6 välja ett B-språk, vilket innebär ett andraspråk efter engelska som eleverna redan har läst i några år. Det kan vara tyska, franska eller spanska som är moderna språk. Genom att välja ett B-språk i åk 6 kommer eleven upp på en högre nivå till gymnasiet. Vissa skolor har också möjlighet för eleverna att välja ett C-språk redan i åk 8 som elevens val.  Med C-språk menas ett tredje påbörjat främmande språk.
Det språket som eleven redan har läst i grundskolan fortsätter då på steg 3 på gymnasiet. Ett nybörjarspråk börjar eleven på steg 1 på gymnasiet.

På gymnasiet kan eleven förutom de vanliga betygen som högst kan ge 20 i meritvärde läsa meritkurser som högst kan ge 2,5 meritpoäng. Sammanlagt tillsammans med meritpängen kan alltså eleven komma upp i ett meritvärde av 22,5 att söka vidare till högskolan på. Vissa utbildningar på högskolan kräver i det närmaste 22,5 i meritvärde. Läkare, tandläkare, jurist, psykolog och socionom är exempel på sådana utbildningar.

De kurser som kan ge meritpoäng är moderna språk, matematik och engelska. Genom att läsa ett B-språk på grundskolan kan eleven få meritpoäng på gymnasiet. Det finns också olika områdeskurser som kan ge meritpoäng beroende på vad eleven söker på högskolan. Om en elev t.ex. vill söka till en civilingenjörsutbildning behöver eleven ha läst kemi A och därför räknas kemi B som en meritkurs eftersom den anses relevant för utbildningen.

Det diskuteras nu om en förändring där det innebär att meritpoäng för områdeskurser tas bort och att eleven ska kunna få meritpoäng om han/hon läser två C-språk istället för ett B-språk och ett C-språk.
Ni kan läsa mer på Skolverket eller på studera.nu. Ni kan också kontakta studie- och yrkesvägledare på skolan.


Kommentarer
Postat av: Girl

Måste man ha 22,5 för att utbilda sig till läkare?!

Svar: Det brukar ligga nära det för att komma in på läkarutbildningen.
Lise-Lotte Nordh Hellbom

2012-12-29 @ 23:51:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0