Höjda behörighetskrav till gymnasiet ger färre behörighet

och med att kraven har höjts för elever som söker till gymnasiet blir färre elever behöriga till gymnasiet. Fr.o.m höstterminen 2011 har kraven höjts från att bara behövt vara godkänd i matematik, svenska och engelska till att eleverna behöver vara godkända i minst 8 ämnen. Då blir eleven ändå bara godkänd för ett yrkesprogram som i många fall inte längre automatiskt ger grundläggande behörighet till högskolan.

För att gå högskoleförberedande program krävs godkänt i 12 ämnen.

Fortfarande behöver eleverna vara godkända i matematik svenska och engelska.

De nya kraven har alltså delvis gjort att färre elever än förut i år är behöriga till gymnasiet. En annan orsak är att färre elever är godkända i matematik, svenska och engelska i år.

Främst märks minskningen  för  de elever som är  behöriga för alla program.

 

Tanken med höjda behörighetskrav är att eleverna ska klara gymnasiet bättre. Förut är det många som har börjat gymnasiet, men hoppat av.

Läs mer på Skolverket

För mig som studie- och yrkesvägledare vill jag trycka lite extra på att försöka redan i grundskolan att göra sitt bästa. Det som händer om man inte kommer in på ett nationellt program är att eleven får gå på ett introduktionsprogram för att senare bli behörig till ett nationellt program. Det innebär att eleven läser de ämnen som krävs för behörighet till ett nationellt program.

Om eleven känner att den behöver hjälp i skolan är det bra att prata med någon vuxen. Det finns oftast hjälp att få för att klara skolgången. Skolornas mål är att så många elever som möjligt ska bli godkända i alla ämnen.

Ett annat sätt att höja betyget lite är att välja ett modernt språk som från 2011 kommer ge ett betyg till.

 

Vissa elever kanske tänker att de senare kan plugga in behörighet om de t.ex endast är behöriga till ett yrkesprogram, men om ni har pluggat på komvux kan det sen vara svårare att komma in på högskolan. Så om ni vill gå ett yrkesprogram, tänk på om ni senare vill gå på högskolan att försöka få behörigheten redan på gymnasiet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0