Brist på ingenjörer

Många undersökningar visar att det råder brist på ingenjörer, både högskoleingenjörer och civilingenjörer. Fram till 2025 kommer enligt ett pressmeddelande från Ingenjörssamfundet det vara stora pensionsavgångar som gör att det endast finns hälften av arbetskraften som behövs.


Inom statliga myndigheter, bolag och universitet väntas det bli ungefär minst 10 000 nya jobb för ingenjörer bara inom de närmaste fem åren.


Ingenjörssamfundet driver därför en tävling för elever i åk 6-9 som heter "Finn upp" som är ett led i att försöka locka fler elever att söka till så småningom en ingenjörsutbildning. Tävlingen är vart tredje år och däremellan kan lärarna använda materialet i skolarbetet. Läs mer här.


En förutsättning är ju att du bör vara intresserad av matematik och fysik som är den röda tråden i en ingenjörsutbildning, men sen handlar det också om design och teknik bland annat. Och det behövs fler tjejer inom detta område. Jag kan tycka att grundskolorna kanske skulle kunna göra ännu mera här genom att tjejer kan göra studiebesök på teknikprogrammet. Kanske att tjejer får prova på att designa någon teknik. Det finns säkert många tjejer som skulle vilja plugga det här, men ofta är det nog så att tjejer väljer som andra tjejer liksom killar väljer som andra killar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0